Comuna Runcu, situata la numai zece kilometri de municipiul Targu Jiu, se inscrie pe lista destinatiilor ideale pentru o minivacanta in mediul rural.
Bogatiile naturale si culturale ale zonei au transformat comuna gorjeana Runcu intr-una dintre cele mai apreciate destinatii de turism montan si ecologic. Situata intr-o zona de munte, localitatea si-a castigat notorietatea datorita frumusetii peisajelor, precum si gratie ospitalitatii de care dau dovada oamenii de pe aceste meleaguri.
Mai mult, cei care aleg aceasta destinatie pentru a-si petrece aici sfarsitul de saptamana sau vacantele sunt intampinati cu meniuri traditionale, alcatuite exclusiv din produse ecologice, provenite din gospodariile localnicilor.
Izbucul Jalesului
Zona impresioneaza, de asemenea, prin punctele culturale de atractie, cum ar fi bisericile vechi, monumentele istorice ori casele memoriale sau prin buna conservare a traditiilor si a obiceiurilor din batrani.
Unul dintre cele mai cunoscute locuri din cele sapte sate ale comunei Runcu il reprezinta Izbucul Jalesului, locul de unde izvoraste raul Jales. Numerosi turisti prefera acest punct datorita frumusetii aparte de aici, izvorul de apa cu reflexe verzui si pestii vioi conferind o nota in plus de relaxare si de liniste acestui loc deosebit.
Izbucul Jalesului este situat chiar intr-una dintre gospodariile din satul Runcu, poate cea mai privilegiata dintre ele. „Vin foarte multi tineri, dornici sa vada Izbucul, sa asculte murmurul apei, sa se uite la pesti. Se plimba prin livada noastra, unde avem pruni, nuci, meri si peri. O minunatie de loc.
Le dam voie sa stea in gradina noastra cat vor. Nu am avut probleme cu ei, cu unii dintre ei chiar ne-am imprietenit. Suntem foarte norocosi ca avem acest izvor aici", a povestit Maria Lupulescu, proprietara gospodariei. Sotii Lupulescu sunt constienti de statutul privilegiat pe care il ofera Izbucul Jalesului si planuiesc sa construiasca aici o pensiune.
Paradisul fructelor proaspete
Fiecare locuitor din cele sapte sate ale comunei se mandreste cu livezile si viile roditoare pe care le are.
Adevarate surse de sanatate, fructele proaspete pe care le ofera livezile satenilor reprezinta unul din ingredientele savuroase ale „retetei" prin care satenii din Runcu atrag turistii in aceasta zona.
Vinul de la Runcu, printre cele mai bune din judet, este renumit in localitatile invecinate.
„Facem vin mult si bun. Am clientii mei, care vin special de la oras, din Valcea sau din Targu Jiu. Mai vindem si fructe sau animale crescute in curte. Ne castigam banii muncind", spune Ion Mincu, unul dintre localnici.
Alpinism pe Cheile Sohodolului
Notorietatea Cheilor Sohodolului este confirmata de pasionatii de alpinism, care aleg traseele montane din aceasta zona.
Unul dintre cele mai frumoase astfel de trasee este Runcu-Cheile Sohodolului-Cabana Bucium.
Cheile Sohodolului se afla la o distanta de numai 17 kilometri fata de municipiul Targu Jiu, de unde se poate ajunge cu usurinta cu masina.
Formele sapate in peretii masivului Valcan si peisajele carstice fac din Cheile Sohodolului unul dintre cele mai impresionante puncte de atractie.
Vacanta de toamna in mijlocul naturii
Comuna Runcu participa cu trei pensiuni la programul „Vacanta la tara" derulat de Asociatia Nationalea de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).
Cea de-a XII-a editie a acestui program a debutat recent, oferind astfel posibilitatea petrecerii unei vacante de toamna in satele romanesti, la preturi promotionale.
Peste o mie de pensiuni din zona rurala din toate judetele tarii sunt incluse in programul „Vacanta la tara". Pachetul de servicii consta in cinci nopti de cazare, incepand cu ziua de duminica si terminand cu ziua de vineri, la urmatoarele tarife considerate accesibile: pensiuni de doua margarete – 150 de lei persoana/sejur, pensiuni de trei si de patru margarete – 195 de lei persoana/sejur.
Pana in data de 31 octombrie 2008, cei interesati de acest program pot face rezervari la pensiuni prin intermediul agentiilor de turism membre ale ANTREC.
Lectii de echitatie
Cele trei pensiuni aflate in comuna Runcu, incluse in programul „Vacanta la tara", iti atrag clientii fie prin promovarea valorilor zonei, fie prin programe speciale pentru turisti. Astfel, prima dintre cele trei pensiuni propune diverse trasee turistice, care includ vizitarea monumentelor istorice din zona sau lectii de echitatie.
Cel de-al doilea punct turistic este situat in imediata apropiere a Izbucului Jalesului, raul care pe timpul verilor secetoase are un curs subteran.
Tot in aceasta zona se gasesc vestitele „pimnite", mici constructii din lemn in care localnicii isi tineau tuica si vinul, zavorate cu un complicat sistem de inchidere cu chei din lemn.
Cea de-a treia pensiune inclusa in program se gaseste la mica distanta de intrarea in Cheile Sohodolului. Aici, apa limpede a raului Sohodol a sapat in peretii de piatra ai masivului Valcan forme impresionante.
Fiecare dintre cele trei puncte turistice isi asteapta clientii cu meniuri traditionale, bazate pe produse bio.