Adevarul: Topirea ghetii, pentru unii motiv de bucurie

Tarile riverane Arcticii privesc topirea ghetarilor de la Polul Nord doar ca pe o imensa oportunitate de exploatare a rezervelor de petrol si gaze.

Viitorul Polului Nord ar putea fi legat mai putin de intinderile albe de zapada si mai mult de aurul negru existent in regiune, conform unui raport semnalat in cursul saptamanii trecute.

In urma unor noi teste geologice, s-a constatat ca sub gheturile arctice se afla 90 de miliarde de barili de petrol si o cantitate imensa de gaze naturale. Petrolul arctic ar putea acoperi cererea de titei la nivel mondial timp de trei ani sau pe cea a Statelor Unite pe o perioada de 12 ani.

Dispar ursii polari

Incalzirea globala, provocata in parte de acumularea in atmosfera a unei cantitati prea mari de dioxid de carbon, este responsabila pentru topirea ghetarilor de la Polul Nord.

Ecologistii spun ca disparitia blocurilor de gheata va avea implicatii globale dezastruoase. Printre acestea se numara cresterea nivelului oceanelor si disparitia definitiva a animalelor polare.

Ecologia, pe locul doi

Guvernele tarilor riverane Arcticii – Statele Unite, Rusia, Canada, Norvegia si Danemarca – vad insa in topirea ghetarilor o imensa oportunitate pentru exploatarea rezervelor de petrol si gaze. Problematica ecologica este plasata intr-un plan secund. Daca petrolul se afla acolo, tarile care il detin vor avea tot interesul sa-l extraga, indiferent de costurile de mediu aferente.

Frank O’Donnell, presedintele grupului de mediu american Clean Air Watch, a spus ca ursii polari si celelalte forme de viata arctica nu isi vor pierde habitatele doar pe fondul incalzirii globale, ci si din cauza companiilor cautatoare de petrol. „Aceasta regiune va acoperi cererea de energie, dar vom avea de platit un pret diferit… am putea pierde speciile", a mai spus O’Donnell.

Raportul nu include date cu privire la timpul necesar introducerii acestor rezerve pe piata. Se estimeaza insa ca va fi vorba despre o perioada destul de lunga. Cu siguranta insa, infrastructura industriala necesara gasirii petrolului, extragerii lui si transportului acestuia vor determina costuri de mediu inestimabile.

Tarile riverane si pretentiile lor

Arctica a devenit un motiv de conflict intre tarile riverane, iar provocarile sunt tot mai numeroase in ultima vreme.

Anul trecut, Rusia a plantat un steag pe fundul Oceanul Arctic, iar cercetatorii rusi vor sa demonstreze ca o parte din solul submarin care trece prin Polul Nord este o prelungire geologica a Rusiei.

Rusia si Norvegia au depus cereri de extindere a zonelor lor economice in Oceanul Arctic.Insula Groenlanda depinde financiar de tara-mama, Danemarca. Petrolul arctic ar putea schimba situatia. Norvegia nu vrea, de asemenea, sa fie data la o parte de la mina de aur arctica.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri