Locuitorii din doua sate spun ca nu mai suporta mirosul dejectiilor aruncate pe camp. Administratorul fermei sustine ca satenii sunt cei care vin si solicita sa imprastie dejectiile pe camp pentru fertilizarea terenurilor.
Locuitorii din satele Izvorul Barzii si Scanteiesti au depus mai multe sesizari la Garda de Mediu, cerand institutiei solutionarea problemei privind poluarea de la ferma de porci din Scanteiesti.
Satenii spun ca mirosul insuportabil al dejectiilor aruncate pe camp le patrunde in casa, iar atunci cand bate vantul mirosul se simte de la o distanta de opt kilometri.
„Ne-a intrat mirosul de dejectii si in case. Eu stau la 200 de metri de sediul Primariei si nu este posibil sa respiram cu totii mirosurile de la porci”, se plange Maria Ungureanu, din comuna Izvorul Barzii.
„De cand s-a deschis ferma asta de porci e jale. Cand bate vantul vine miros urat de porc in comuna de cazi din picioare. Am facut liste cu semnaturi si am reclamat la Garda de Mediu. Pana acum n-am primit raspuns”, spune Mitica Dulama, din aceeasi localitate.
Raspunsul, in 30 de zile
Reprezentantii Garzii de Mediu spun ca vor incepe actiunile de control „in zilele imediat urmatoare”. „Vom raspunde in termenul legal de 30 de zile sau poate chiar mai devreme la aceste sesizari ale cetatenilor. Aici ma refer la ce vom constata in teren si la eventualele masuri pe care le vom lua.
Controlul il vom face impreuna cu reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica. Nu va pot spune acum alte amanunte, insa in zilele imediat urmatoare vom face aceste verificari”, ne-a declarat seful Garzii de Mediu Mehedinti, Mihaela Ciocoteala.
„E bataie pe dejectii”
De cealalta parte, administratorul fermei de la Scanteiesti, Constantin Ghidel, ne-a explicat ca imprastiatul dejectiilor de porc pe camp este singura solutie pentru golirea bazinelor colectoare si ca in acest mod fertilizeaza ,,la cerere” terenurile unor locanici.
„Am trei bazine de colectare a dejectiilor cu o capacitate de 1.650 de metri cubi fiecare. La mine la ferma e bataie pe aceste dejectii. Satenii vin si solicita sa le imprastiem pe pamantul lor ca ingrasamant natural care fertilizeaza solul.
Deci avem avizul acestor proprietari ca sa aruncam dejectiile pe terenul dumnealor. Ei ne-au solicitat”, afirma
Ghidel.
In acelasi timp, Constantin Ghidel recunoaste ca pentru alti sateni mirosul care vine de la aceste dejectii creeaza un puternic disconfort. „Insa in maximum zece zile vom incheia aceasta etapa si cred ca atunci se va termina cu acest disconfort pentru localnici.
Dar din toamna vom incepe iarasi procedura de golire a bazinelor“, mai spune administratorul.Ferma din Scanteiesti a fost construita cu fonduri europene, valoarea investitiei ridicandu-se la aproximativ 1,4 milioane de euro.