Suedia va interzice oficial la inceputul lunii iunie a acestui an utilizarea mercurului. Aceeasi initiativa a fost luata de Norvegia si Danemarca. Mercurul este o substanta toxica, nociva sanatatii umane si mediului inconjurator.
Poluarea cu mercur reprezinta, in momentul de fata, la nivel mondial, o amenintare la adresa ecosistemelor. 6000 de tone de mercur sunt aruncate anual, la intamplare, in natura.
Mai multe tari au luat masura de a interzice utilizarea acestui element. Exista insa si multe state care continua sa-l foloseasca si refuza alternativele viabile din motive pecuniare.
Strategie mondiala impotriva mercurului
Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUE) vrea sa puna la punct o strategie internationala, care ar urma sa se soldeze cu incheierea unui tratat menit sa combata amenintarea mondiala pe care o reprezinta mercurul. 140 de tari s-au angajat deja sa intre in acest program.
Utilizarea alternativelor la mercur este scumpa, fapt pentru care, chiar la nivelul Uniunii Europene acest element chimic este inca folosit. In stomatologie, plombarea cu mercur continua sa fie utilizata, desi, in acelasi timp, Uniunea Europeana vrea sa interzica exportul cu mercur incepand din 2011. UE explica de ce este necesara aceasta interdictie: „mercurul si compusii acestuia sunt substante extrem de toxice pentru oameni, animale si ecosisteme”.