Adevarul: Solutie de avarie pentru gunoaiele Timisoarei

Societatea de salubrizare impacheteaza ermetic gunoiul in folie care nu permite contactul cu aerul. Pentru amortizarea investitiei de 1,3 milioane euro, Consiliul Judetean a decis dublarea tarifelor de salubritate. Primaria Timisoara si operatorul de salubritate Retim au fost nevoite sa inchida de la 1 ianuarie groapa de gunoi de la marginea orasului, o adevarata bomba ecologica.

Timisoara a investit intr-un utilaj modern de balotat gunoiul, dar este departe de a rezolva problema salubritatii. Ani de zile orasul a folosit groapa de gunoi de la Parta, care a devenit in timp un munte de resturi care s-au transformat in bomba ecologica. Societatea Retim, care a administrat groapa de la Parta, nu a investit nimic.

La suprafata, mii de pungi erau zilnic suflate de vant peste culturile satenilor din comuna Sag, pentru ca Retim nici macar nu ingradise perimetrul. Muntele de gunoi mai produce si poluare subterana, toata panza freatica din zona fiind infestata.

Administratia locala nu a incercat rezolvarea problemei, iar autoritatile judetene au esuat in incercarile de a amenaja un deponeu ecologic in alta parte a judetului. Dupa primul esec, a aparut proiectul amenajarii unui astfel de deponeu in zona Ghizela.

Solutie ecologica de avarie

La proiectul european de construire a deponeului ecologic de la Ghizela, al carui beneficiar este Consiliul Judetean Timis, nu s-a finalizat nici macar licitatia.

In aceste conditii, Retim a gasit o solutie de avarie, ecologica, dar foarte costisitoare. Societatea a achizitionat, din Germania, o statie de impachetare a gunoaielor. Dupa ce au intrat pe usa depozitului, gunoaiele sunt tocate foarte marunt si impache­tate intr-o folie speciala, rezistenta la ultraviolete.

Construiesc o piramida de gunoaie

„Masina este de ultima generatie. Are o capacitate de compactare de 400 de tone in 24 de ore, ceea ce inseamna aproximativ 200 de baloti”, a spus directorul Retim Florin Cepanariu. Operatorul colecteaza zilnic, din Timisoara si localitatile din imprejurimi, aproximativ 350 de tone de deseuri.

Utilajul a costat 1.300.000 de euro, iar achizitia este suportata direct de timisoreni pe factura. Consiliul Local a dublat tarifele de la 3,5 lei la 7,2 lei de persoana pe luna. „Majorarea este necesara prin schimbarea modului de gestiune a deseurilor”, a motivat un reprezentant al Retim cresterea tarifelor.

Amplasamentul ales pentru depozitarea deseurilor este, in prezent, o platforma betonata de la marginea de sud a orasului, in spatele magazinului Real II Timisoara. Odata cu finalizarea deponeului de la Ghizela, balotii de gunoi vor fi transportati acolo.

Pe actuala suprafata nu se poate depune insa foarte mult timp, pentru ca spatiul este de aproximativ un hectar. „Depozitam balotii de deseuri in forma de trunchi de piramida,pentru a intra cat mai multi. Dupa ce nu mai avem unde sa ii punem, fie vom muta balotii, fie vom transporta statia, pentru ca este mobila”, a spus purtatorul de cuvant al Retim, Livian Hotico.

Firma de la care a fost cumparat utilajul a trimis un specialist din Germania, pana cand sistemul a inceput sa functioneze la parametrii normali.

Vor sa faca un deponeu european

Solutia pe termen lung pentru gunoiul timisorenilor este amenajarea unei zone de depozitare ecologica. Dupa mai multe amanari si doua posibilitati de finantare pierdute, timp in care s-au vehiculat mai multe variante pentru amplasamentul noului deponeu, varianta finala a fost aleasa la Ghizela. Acesta va fi construit dupa norme europene si va deservi tot judetul Timis.

Caietul de sarcini a fost cumparat de 23 de societati. La licitatia care se desfasoara chiar in aceasta perioada au ramas sapte firme, doua romanesti si cinci straine. Dintre firmele participante la licitatie, doua sunt din Timisoara, Confort, asociata cu o firma din Ungaria, si Hidrotehnica, in parteneriat cu o firma austriaca.

Celelalte firme sunt din Austria, Germania, Grecia si Estonia. „La sfarsitul lunii februarie va fi stabilit constructorul, iar cel tarziu in martie vrem sa incepem lucrarile”, a spus vicepresedintele CJT, Adam Craciunescu.

Oficialii Consiliului Judetean se tem insa de contestatii. „Sper sa nu avem contestatii pentru ca ar da totul peste cap si ne-ar amana mult”, a mai spus Adam Craciunescu. Termenul maxim de executie al lucrarii este de 11 luni.

Cauta pretul cel mai mic

Criteriile de atribuire a constructiei au fost stabilite, cel mai important dintre ele vizand pretul. „In atribuirea lucrarii, criteriul financiar conteaza in proportie de 80%”, a spus vicepresedintele Consiliului Judetean Timis.

Garantia oferita de constructor conteaza in proportie de 10%, iar programul calitatii de realizare a lucrarii are o pondere tot de zece procente in atribuirea constructiei deponeului.

Dupa ce Consiliul Judetean a pierdut doua finantari pentru acest proiect, constructia se va face din bani europeni, care vor fi accesati prin Programul Operational Sectorial de Mediu.

„Pana vor veni banii din Programul Operational Sectorial, vom demara lucrarile cu banii dintr-un credit pe care l-am contractat”, a spus presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc.

Siguranta balotilor, o prioritate

Gunoierii orasului tin mult la securitatea balotilor pe care ii infoliaza. Pe langa motostivuitorul cu capete rotunde, Retim a ingradit locatia si masurile de securitate sunt drastice.

„Nu ne mai putem permite sa vina oamenii care cautau in gunoaiele de la Parta si sa sparga balotii. Ar fi un adevarat dezastru pentru noi”, a mai spus purtatorul de cuvant al Retim, Livian Hotico.

Incendii la fosta groapa de gunoi

Pe locul fostei gropi de gunoi, oamenii care locuiau acolo au provocat o serie de incendii, la care pompierii au fost nevoiti sa intervina de urgenta. Pentru inchiderea deponeului de la Parta, documentatia a fost depusa foarte tarziu, iar ultimul termen dat Retim de a intra in legalitate este inceputul lunii februarie.

In situatia Timisoarei a fost si Jimbolia, al carei gestionar este tot Retim. Autoritatile de acolo au fost nevoite sa inchida depozitul de gunoi la 31 decembrie.

„Deseurile sunt depuse in groapa de gunoi din localitatea Comlosu Mare, iar primele semnale din zona respectiva sunt negative”, a spus comisarul Garzii de Mediu Timis, Marian Eperies.

Pentru depozitarea gunoaielor de la Timisoara, Garda de Mediu s-a aratat multumita, insa Retim trebuie sa obtina toata documentatia de functionare a utilajului.
 

spot_img

Ultimele știri