Temperaturile foarte ridicate din ultimele doua veri au facut ca productia de miere de albine sa scada semnificativ. Pe fondul secetei prognozate de meteorologi pentru vara lui 2009, apicultorii romani se tem ca productia din acest an va fi, de asemenea, mica.
Temperaturile de peste zece grade Celsius au scos deja albinele din stup. “Cauta sa ia o farama de polen de la cei cativa ghiocei iesiti pe langa stupina. Mai mult nu puteau lua de aici, dar acesta e semn ca deja au mult puiet”, spune Ion Datcu, apicultor in satul Baciu, judetul Teleorman.
Matca incepe sa depuna oua de pe la mijlocul lui ianuarie, iar dupa aproximativ trei saptamani, deja ies albinele tinere. In anotimpul rece, cand albinele sunt in ghemul de iernare, Ion Datcu nu le deranjeaza decat rareori. Le asculta zumzetul cu ajutorul unui furtun subtire, iar daca albinele nu se aud, ciocaneste de cateva ori in “cutie” ca sa le agite.
Iarna este perioada de pauza pentru stupar. Activitatea lui incepe din primavara. La sfarsitul lui aprilie si inceputul lui mai, el “poate trage deja si ceva miere”.
Vara aceasta, secetoasa
Ion Datcu are peste o suta de stupi, iar fiecare adaposteste cateva zeci de mii de “sufletele”. E suparat insa ca, in ultimii doi ani, seceta a facut ravagii. In conditiile in care, in anii anteriori, extragea si cate trei, patru tone, anul trecut, abia a scos 380 de kilograme de miere de albine.
“O singura data am extras anul trecut. Am reusit doar la mierea de mai. Nu am facut nimic la salcam si nici la floarea-soarelui”, spune Ion Datcu. El pune totul pe seama temperaturilor prea ridicate inregistrate anul trecut, dar mai ales in 2007.
Teoria este sustinuta si de Eugen Zorici, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania care ne-a zis ca “ intr-adevar, 2007 a fost cel mai slab an apicol din ultimii 15 ani”.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, productia de miere din 2007 a fost de aproximativ 16.500 de tone, in 2008, aceasta ajungand la aproape 21.000 de tone. Apicultorii spun insa, ca in realitate, cifrele sunt mult mai mici.
Eugen Zorici a spus ca intr-un an normal, apicultorii scot cate aproximativ 20 de kilograme de miere pe familia de albine. In ultimii doi ani insa, abia au extras cate 12 kilograme pe familie.
Tratamente nepotrivite
Tinand cont de prognoza pe lunga durata prezentata de Administratia Nationala de Meteorologie, in ceea ce priveste apicultura, lucrurile nu se vor ameliora nici anul acesta. Potrivit ANM, in primele doua luni ale verii din acest an, temperaturile maxime vor depasi valorile normale, iar in zonele de sud si sud-est seceta se va resimti cel mai acut.
“E foarte grav pentru noi, apicultorii, daca valorile termice vor fi si anul acesta foarte mari”, a precizat Ion Datcu.
Pe langa vremea secetoasa, alte motive care au dus la scaderea productiei in sectorul apicol au fost tratamentele nepotrivite, dar si lipsa hranei pe perioada iernarii. “Daca nu le lasi minimum 20 de kilograme de miere pentru hrana, albinele mor.
Pe parcursul unui an intreg, albinele dintr-un stup mananca in jur de 130 de kilograme de miere”, precizeaza Ion Datcu. Stuparul nu trebuie sa extraga decat mierea care prisoseste albinelor. “Daca ii iei totul, le semnezi condamnarea la moarte”, a adaugat apicultorul din Baciu.
Sindromul colapsului coloniilor
Apicultorii din America, dar si din tarile vest-europene, s-au confruntat in ultima vreme cu sindromul colapsului coloniilor de albine. Fenomenul se manifesta prin disparitia subita a familiilor de albine. Acestea parasesc stupii si nu se mai intorc. Cadavrele nu sunt reperate nici in stup, dar nici in apropierea lui.
Eugen Zorici a spus ca apicultorii romani nu au avut inca de-a face cu aceasta problema. Totusi, reprezentantii Ministerului Agriculturii mentioneza ca acest sindrom s-a manifestat si in Romania, mai ales in vara anului 2007, dar numai in apicultura conventionala, nu si in cea ecologica. Conform ministerului, disparitia albinelor a fost legata tot de seceta din timpul verii.
Temperaturile foarte mari au dus la lipsa de polen si nectar, mai ales in a doua jumatate a anotimpului, atunci cand albinele se pregatesc pentru iernare. Astfel, insectele au intrat in iarna fara a fi pregatite din punctul de vedere al compusilor grasi. Mai mult decat atat, seceta prelungita a favorizat aparitia si inmultirea parazitului Varroa, care poate fi fatal pentru insecte.
Mierea ecologica, neafectata
In ceea ce priveste manifestarea sindromului colapsului coloniilor de albine in Romania, Iulia Grosulescu, consilier asistent pentru agricultura ecologica din cadrul MAPDR, spune ca acesta s-a manifestat doar la albinele crescute in sistem conven-tional, nu si in cazul apiculturii ecologice.
Motivele sunt multiple. In primul rand, arealele de amplasare a stupilor in agricultura ecologica sunt alese dintre culturile melifere certificate in agricultura ecologica si din zone ferite de orice sursa de poluare. In agricultura ecologica se utilizeaza familii de albine cu rezistenta genetica la conditiile adverse de mediu si la parazitul Varroa.
Rezistenta genetica la boli si daunatori a albinelor crescute in sistem ecologic este data de neutilizarea substantelor chimice de sinteza si a zaharului rafinat chimic ca tratament. Cantitatea totala de miere ecologica obtinuta in 2007 a fost de 1.950 de tone. Anul trecut, aceasta s-a ridicat la aproximativ 2.300 de tone.