Totul a pornit ca un experiment care sa probeze cat de verde si durabila poate sa fie o cladire. Desi a fost un proiect costisitor, care s-a lasat asteptat timp de opt ani, britanicii din sudul Angliei au dovedit ca o scoala poate respecta toate principiile ecologice, fara ca activitatea scolara sa fie influentata negativ.
O scoala mica din orasul Hatfield, din comitatul Hertfordshire, situat in sudul Angliei si-a castigat numele de „scoala cea mai prietenoasa cu mediul". Sistemul de incalzire ce utilizeaza iarna caldura stocata in timpul verii, panourile solare, tavanele construite din plastic reciclat ori plantele de pe acoperisuri sunt numai cateva dintre secretele care i-au adus renumele.
Scoala primara Howe Dell, din orasul Hatfield, functioneaza in cladirea in care a fost implementat pentru prima data in lume sistemul de incalzire IHT (Interseasonal Heat Transfer), care face posibila incalzirea unei cladiri pe timpul iernii cu caldura solara „adunata" in perioada verii. Cele doua elemente principale ale sistemului sunt: reteaua de conducte de apa, aflate sub terenul de joaca al scolii, si „depozitele" termale computerizate, care se gasesc sub fundatia cladirii.
„In timpul verii, cand suprafata pavata a terenului de sport se incalzeste de la soare, caldura transferata in apa din conducte este stocata in magaziile de sub scoala, cu ajutorul softului computerului. Aceste magazii sunt atat de bine izolate, incat caldura nu poate iesi din interiorul lor. Caldura astfel inmagazinata este folosita ulterior, cand scoala trebuie incalzita, cateva luni mai tarziu", spune Michael Hewitt, arhitectul cladirii.
Inainte de implementarea acestui sistem, energia solara putea fi folosita in timpul iernii numai daca era transformata in alt tip de energie, cum ar fi cea electrica. Or, acest sistem inovativ face ca, in timpul iernii, caldura generata de soare sa poata fi stocata si folosita, ulterior, cand este nevoie, fara transformarea ei in alt tip de energie.
Inovatia apartine companiei britanice Icax (Interseasonal Collection and Exchange), care, inainte de a oferi aceasta solutie ecologica pentru scoala primara din sudul Angliei, a testat-o doar pentru autostrazi. Astfel, caldura generata, in timpul verii, prin incalzirea autostrazilor si stocata a fost folosita, ulterior, in iarna, pentru dezghetarea acelorasi drumuri.
„Aceeasi tehnologie poate folosi aerul rece din iarna pentru a racori cladirea pe timp de vara. Toate acestea sunt posibile datorita softului computerului. Cu tehnologia computerizata poti prevedea miscari foarte complexe de energie", mai spune Hewitt.
Proiect de 10 milioane de lire sterline
Scoala este in subordinea Consiliului Comitatului Hertfordshire, apreciat de jurnalistii de la „The Independent" ca fiind „printre cele mai constiincioase autoritati locale in ceea ce priveste problemele ce vizeaza mediul inconjurator". Meritul primarilor in realizarea acestui proiect a fost major.
Pe langa alocarea de fonduri pentru inceperea constructiei, consiliul din Hertfordshire a gasit surse externe de finantare pentru a acoperi necesarul de investitii in tehnologie „verde", care insumeaza peste 10 milioane de lire sterline. Intreaga constructie a scolii a durat opt ani.
Tavanele sunt facute din plastic reciclat
Ideea de dezvoltare durabila nu se limiteaza la sistemul de incalzire. Un alt element eco il reprezinta panourile solare. De asemenea, arhitectura cladirii a fost in asa fel conceputa incat lumina zilei invadeaza salile de curs pentru a economisi cat mai mult energia electrica.
Totodata, constructia peretilor se doreste sa aduca maximul de eficienta energetica. Mai mult decat atat, plafoanele salilor de clasa au fost construite din cutii de plastic in care a fost ambalat iaurt, colectate si reciclate.Cladirea este acoperita cu plante, folosite ca elemente izolante, dar si ca obiect de studiu pentru completarea cunostintelor in domeniul biodiversitatii. In ceea ce priveste planurile de viitor, o turbina eoliana va produce, in curand, energia electrica de care are nevoie scoala.
Copiii sunt cu totii ecologisti
Stimulati de spatiul ecologic in care invata, profesorii si elevii acestei scoli isi desfasoara actvitatea dupa o programa adaptata conceptelor eco. Scoala are un „Comitet Eco", format din opt membri care se schimba in fiecare semestru.
Pe timpul „mandatului", fiecare dintre ei poarta emblemele „eco", al caror scop este sa promoveze ideea de dezvoltare durabila, de preocupare pentru mediu si de responsabilitate individuala fata de ceea ce ne inconjoara.
Copiii cred sincer in principiile „verzi" si cauta, din proprie initiativa, solutii in acord cu acestea. De pilda, ei incearca realizarea unui sistem computerizat pentru identificarea persoanelor pe baza amprentelor digitale, astfel incat sa nu mai fie nevoie de hartie pentru legitimatiile de biblioteca.
„Covoarele sunt facute din bucati separate, astfel incat atunci cand se uzeaza sa nu fim nevoiti sa le schimbam cu totul, ci numai bucatile care nu mai pot fi folosite", spune un elev de numai noua ani.
„In prezent, un astfel de proiect este destul de costisitor. Societatea noastra are nevoie de ambitie si vointa pentru a investi in astfel de cladiri", conchide Hewitt.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul