Un aliment important pentru sporirea rezistentei organismului este rosia. Tratarea cu diverse chimicale o transforma intr-o leguma fara calitati nutritive.
Tehnologiile de cultivare a legumelor si fructelor s-au modernizat in ultimii ani, din dorinta producatorilor de a scoate recolte-record. Tratate, roadele pamantului capata un aspect cu mult imbunatatit, dar consumul acestor produse fara valoare nu le ofera cumparatorilor nicio satisfactie.
Printre roadele pamantului care sunt supuse „cosmetizarilor" se numara si rosia. In ultimii ani, piata romaneasca este dominata de rosii din import sau chiar de soiuri cultivate la noi, dar importate de peste hotare. Aceste roade arata bine si lasa impresia ca paraie de sanatate. Realitatea este, insa, cu totul alta.
Gustul „lemnos"
Tarile dezvoltate, cu mare traditie in cultivarea tomatelor si cu disponibilitati mari pentru export, printre care se numara Turcia, Spania si Italia, au investit sume mari in programe de cercetare destinate ameliorarii acestei specii.
Printre criteriile de selectie a materialului genetic, alaturi de parametrii de productivitate au stat si parametri calitativi, in special cei legati de aspectul fructelor si rezistenta lor la transport si pastrare.
Aceste aspecte calitative, in termeni stiintifici, se leaga de fermitatea si consistenta fructelor, care e determinata de continutul in proteine, aminoacizi, substante pectice, celuloza si hemiceluloza. „Este usor de inteles de ce unele soiuri de tomate, chiar daca sunt cultivate la noi, sunt la fel de bogate in celuloze si hemiceluloze, ceea ce le confera un gust „lemnos”, comparativ cu soiurile autohtone, la care gustul este conferit de echilibrul dintre acizii liberi si zaharurile solubile", ne-a declarat cercetatorul Florica Gheorghe, secretar stiintific la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau.
Apa de ploaie
Alegerea tomatelor tine de experienta gospodinelor, care nu trebuie
Specialistii atrag atentia ca nu toate rosiile sunt hranitoare, iar consumul lor nu aduce niciun beneficiu sanatatii.
„Rosiile romanesti care se gasesc pe piata sunt de doua feluri. Rosiile crescute in aer liber, dar care provin din soiuri straine, si cele de sera. Unele dintre cele cultivate in sere sunt chiar bune, insa majoritatea sunt fortate chimic. Asta inseamna ca se folosesc anumite ingrasaminte ce le obliga sa creasca mai repede si la dimensiuni mult mai mari. Aceasta metoda face insa ca rosia sa nu aiba timpul necesar pentru a acumula vitaminele. De aceea, rosiile crescute artificial nu sunt hranitoare si nici nu aduc vitaminele in care credem noi. Rosiile crescute artificial nu tin de foame si nu ne aduc niciun beneficiu. E ca si cum nu am manca nimic", ne-a declarat Laura Pascu, directorul de comunicare la Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Romania.
Avantajul consumatorului
Dintre elementele de tehnologie care influenteaza negativ insusirile gustative ale tomatelor, amintim tratamentele fitosanitare, stimularea chimica a fructificarii, fertilizarile excesive, utilizarea unor substraturi inerte ca medii de cultura. „Toate aceste secvente tehnologice au fost limitate in Romania, din ratiuni financiare si de protectie a consumatorilor. Aceasta masura e benefica pentru consumator", a explicat cercetatorul Florica Gheorghe.
Cum recunoastem rosiile ideale
– Piata autohtona este invadata de „rosii romanesti". Dar nu toate aceste produse provin din soiuri romanesti, chiar daca sunt cultivate la noi
– Rosiile se cumpara dimineata, pentru a fi siguri ca sunt proaspete
– Pietele sunt locurile ideale pentru achizitionarea legumelor si fructelor, nu supermarketurile
– Testul aromei este necesar
– O rosie buna este gustoasa si zemoasa la taiere
– Culoarea trebuie sa fie un rosu potolit, nu aprins
– Coaja nu trebuie sa fie tare
– Daca este fibroasa si are cotorul tare si verde, rosia are o hiba
– Ideale pentru consum sunt rosiile carnoase
Secretul coacerii rapide
Institutul de Cercetari Glasshouse Crops, din Littlehampton, Sussex, a descoperit in urma cu mai bine de zece ani ca un anumit grup de substante chimice pot grabi coacerea rosiilor. Specialistii spun ca aceste substante, injectate in cantitati mici in rosia necoapta, grabesc procesul biologic de fosforilare, iar tomata se inroseste mai repede.
Injectare inainte de recoltare
Accelerarea procesului natural de coacere a fructului de tomata are loc numai daca acesta este bine dezvoltat si daca nu este cules inca 24 de ore dupa injectare. Daca se introduc aceleasi substante intr-o gogonea rupta din vrej, efectul de grabire a coacerii dispare. Substanta cel mai des folosita pentru a grabi metabolizarea ingrasamintelor pe baza de fosfati este L-metionina.
Dar, spun cei care au descoperit-o, ea nu copiaza decat o parte a procesului de coacere. In mod natural, acesta este alcatuit din doua etape: descompunerea acidului glacturonic din peretele celular al fructului, care schimba culoarea acestuia, si transformarea pectinelor in zaharuri, care ii dau gustul dulce.
De ce lipseste gustul
L-metionina nu induce decat primul proces, adica doar schimba culoarea tomatei din verde in rosu. Dar, ca sa capete si gust bun, de rosie coapta, tomata injectata ar trebui sa stea la soare timp de aproape o saptamana. Or, cultivatorii injecteaza tomatele tocmai pentru ca vor recolte mai rapide. Prin urmare, le culeg imediat ce s-au colorat. Rupte din vrej, acestea nu mai capata gust bun niciodata, chiar daca sunt tinute la soare de cumparator. In plus, in zona injectata pot aparea mucegaiuri sau ciuperci, care deterioreaza rapid intreaga tomata.
Cercetarile in acest domeniu continua si, probabil, urmeaza sa fie descoperite si substantele care ar putea grabi a doua faza a coacerii. Dar, pana atunci, rosiile injectate vor fi numai frumos colorate, dar fara gust.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul