Guvernul a adoptat Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila (SNDD) pentru viitorii 20 de ani. Aceasta cuprinde masuri pe termen scurt, mediu si lung in vederea reducerii efectelor schimbarilor climatice.
Documentul, adoptat de Executiv in ultima sedinta, prevede ca, pana in anul 2013, emisiile de gaze cu efect de sera sa fie reduse cu zece procente fata de anul de referinta 1989. Un alt obiectiv stabileste reducerea emisiilor poluante cu 20% pana in anul 2020. In baza SNDD, Romania se angajeaza sa participe activ la stabilirea obiectivelor care se impun la nivel european pentru limitarea efectelor incalzirii globale.
Tara noastra, mai ambitioasa decat UE
Tinta stabilita de Romania pentru utilizarea resurselor regenerabile pentru producerea energiei este mult mai ambitioasa decat cea stabilita pe ansamblul Uniunii Europene. Astfel, in timp ce tinta UE prevede ca 20% din totalul consumului de energie sa provina din surse regenerabile pana in anul 2020, Romania se angajeaza ca inca din 2010, 33% din consumul intern brut de energie sa fie asigurat din surse
regenerabile.
De asemenea, pe termen lung, SNDD prevede ca nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera sa fie redus cu 40% pana in anul 2030.
In vederea realizarii obiectivelor cuprinse in SNDD, premierul Calin Popescu Tariceanu a subliniat necesitatea corelarii acestei strategii cu obiectivele din Planul National de Reforme, bazat pe Strategia Lisabona a UE, care trebuie urmata de elaborarea unui program de masuri concrete.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul