Tarile sud-est europene nu sunt pregatite sa reziste fenomenelor meteorologice extreme. Impactul schimbarilor climatice va fi resimtit mai acut in estul Europei si in Asia Centrala din cauza neglijentei fata de mediu, mostenita din timpul Uniunii Sovietice. Este nevoie de aproximativ 20 de ani pentru ca tarile din sud-estul Europei, inclusiv Romania, sa-si modernizeze infrastructura.
Un raport al Bancii Mondiale (BM) arata ca tarile din sud-estul Europei si cele din Asia Centrala sunt mai vulnerabile decat se credea la schimbarile climatice si la fenomenele meteorologice extreme, scrie agentia
Reuters, citata de NewsIn. „Impactul schimbarii climatice in regiunea Europei si a Asiei Centrale va fi mai semnificativ decat se credea, din cauza unei mosteniri postsovietice persistente in domeniul gestionarii defectuoase a mediului si a starii proaste a infrastructurii“, se precizeaza in raport.
Potrivit oficialilor BM, efectul imediat al acestei situatii va fi lipsa apei, care se va resimti tot mai acut. „Multe tari sunt deja afectate de inundatii iarna si de seceta vara, iar atat in sud-estul Europei, cat si in zonele centrale ale Asiei exista riscul unei penurii severe de apa“, a declarat Marianne Fay, responsabila Raportului BM pentru dezvoltare pe 2010.
Romania, expusa pericolelor
Conform documentului BM, este nevoie de aproximativ 20 de ani pentru ca tarile din sud-estul Europei, inclusiv Romania, sa-si modernizeze infrastructura astfel incat aceasta sa faca fata furtunilor, inundatiilor sau cresterilor de temperatura.
Romania, inclusa si ea in raportul BM, este, potrivit specialistilor, expusa, in continuare, la fenomenele meteorologice extreme – cresteri de temperatura, seceta si furtuni puternice.
Chiar daca se asteapta o vara cu multe zile caniculare succesive si cu nopti tropicale in care temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade, meteorologii prognozeaza schimbari bruste ale vremii si furtuni puternice.