Ministrul Mediului considera ca nu sunt recunoscute progresele Romaniei in privinta reducerii emisiilor poluante. Attila Korodi a sustinut ieri, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, ca masurile pentru reducerea efectelor incalzirii globale nu trebuie sa afecteze economiile in crestere.
Ministrii de Mediu din cele 27 de state ale UE au discutat ieri, la Luxemburg, pe marginea pachetului legislativ energie-schimbari climatice.
Una dintre masurile controversate dezbatute este propunerea Comisiei de a licita fiecare tona de dioxid de carbon emisa de industria grea – 40% din cele 2,2 miliarde de tone emise anual de UE – incepand cu 1 ianuarie 2013 si de a consacra fondurile astfel obtinute tranzitarii spre o energie curata.
In acest context, ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, a reiterat ieri necesitatea recunoasterii progreselor realizate pana in prezent in domeniul reducerii poluarii industriale. „Reducerile realizate la nivelul unor state membre, in perioada 1990-2005, contribuie semnificativ la obiectivul general de reducere al UE pana in anul 2020.
Romania a inregistrat un regres al emisiilor de gaze cu efect de sera de aproximativ 40%. Consideram ca aceste eforturi nu sunt reflectate corespunzator, pachetul neoferind un raspuns la aceasta problema”, a spus Korodi.
Sustinerea Italiei
In ceea ce priveste comercializarea emisiilor, demnitarul a precizat ca „schema de emisii nu trebuie sa aiba un impact negativ asupra capacitatii de dezvoltare sau sa puna o presiune puternica asupra economiilor in crestere”.
In consecinta, ministrul Mediului a explicat ca „finantarea internationala nu ar trebui sa aiba caracter obligatoriu, ci sa constituie o optiune a fiecarui stat”.
Pachetul de masuri a fost contestat saptamana trecuta la Consiliul European de la Bruxelles de tarile nou-intrate in Uniune – Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Romania si Polonia, care au obtinut amanarea deciziei finale pana in decembrie.
In „batalia” impunerii unor amendamente, cele opt state au un aliat important – Italia. Premierul Silvio Berlusconi considera „ridicol” principiul tranzactionarii emisiilor. „Ar insemna sa cream o piata financiara cu titluri toxice”, a spus el ironic.