Adevarul: Record la vanzarea certificatelor verzi

Piata romaneasca a certificatelor verzi cunoaste o dezvoltare fara precedent, potrivit datelor furnizate de Operatorul pietei de energie electrica din Romania, citat de Green Report. Numarul certificatelor verzi tranzactionate in aprilie pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi a fost de 9.021 unitati, la un pret de inchidere de 151,63 lei/certificat.

Specialistii sustin ca, in a patra luna a anului, au fost lansate 13 oferte de vanzare si 20 oferte de cumparare. Comparativ cu anul trecut, cand in aceeasi luna au fost tranzactionate 308 certificate verzi, cu un pret de 142, 72 lei/certificat, anul 2008 se anunta a fi unul foarte bun pentru poluatorii care nu-si folosesc cotele de poluare. In 2007, numarul total al certificatelor a fost de 37.703 unitati. Cota obligatorie pentru anul 2008 este de 5,26 la suta din energia electrica oferita de fiecare furnizor consumatorilor finali. In aceste conditii, tot mai multe firme aleg sa-si tranzactioneze certificatele pe piata de energie.

Pretul e stabilit de stat

Pentru indeplinirea obli­gatiei prevazute de lege, furnizorii trebuie sa detina un numar de certificate
verzi egal cu cota de energie electrica din surse regenerabile de energie impusa. Pretul certificatelor verzi variaza intr-un interval stabilit prin hotarare de guvern. Pentru perioada 2005-2012, valoarea anuala mi­­nima si maxima de tran­zactionare a certificatelor verzi este de 24 euro/certificat, respectiv 42 euro/certificat, calculata la cursul de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei, pentru ultima zi lucratoare a lunii decembrie din anul precedent.

Producatorii de energie electrica vor trebui sa realizeze, in 2020, 16,8% din cantitatea de energie folosind resurse regenerabile. Furnizorul care nu reali­zeaza cota obligatorie anua­la impusa plateste 70 euro pentru fiecare certificat verde neachizitionat la cursul de schimb stabilit.

Ce este certificatul verde

Certificatul verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh energie electrica produsa din surse regenerabile de energie. Sistemul de cote obligatorii reprezinta mecanismul de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile de energie, prin achizitia de catre furnizori a unor cote obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse in vederea vanzarii catre consumatorii deserviti. Fiecare certificat are un pret minim, impus pentru protectia producatorilor, dar si un pret maxim, pentru protectia consumatorilor.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri