Specialistii institutului de cercetare pentru situatii de urgenta spun ca localitatea va fi inghitita de fostele mine
Raportul dat publicitatii in urma masuratorilor la fata locului, in care se arata ca la Ocnele Mari, in judetul Valcea, vor avea loc prabusiri imposibil de controlat, a fost intens discutat la intrunirile, din aceste zile, de la Prefectura Valcea. Studiile arata ca, in lipsa unor masuri urgente, scufundarea localitatii nu mai poate fi evitata.
In timp ce autoritatile se cearta intre ele pentru ca nu au facut nimic pentru salvarea zonei, 54 de familii traiesc clipe de cosmar la gandul ca se vor prabusi. Prefectura Valcea spune ca societatea „Conversmin" trebuia sa se apuce de reconstructia caselor pentru aceste familii de mai bine de un an. Reprezentantii societatii spun insa ca nimeni nu a facut nimic, pentru ca ultimul proiect de hotarare de guvern nu coincide cu un memorandum intocmit de ei, care si el a ajuns pe masa Executivului.
Trebuie crescuta presiunea hidrostatica
Specialistii din Comitetul pentru situatii de urgenta, intruniti la inceputul saptamanii la Prefectura Valcea, au facut un raport pe care l-au trimis catre societatea Conversim. In document se propune cresterea presiunii hidrostatice la nivelul tavanului cavernei cu aproximativ doi-trei bari, prin pomparea de saramura concentrata spre una dintre sondele de exploatare existente, dar si montarea unor vane.
O alta masura propusa e construirea caselor necesare pentru stramutarea gospodariilor, a unui baraj pe Paraul Sarat, precum si finalizarea amenajarilor incepute pe paraul Sarat. O masura urgenta este realizarea lucrarilor pentru minimalizarea impactului scurgerilor de saramura in gospodarii si de-a lungul drumului judetean si a conductelor.
Tavanul cavernei s-a ridicat
Specialistul Florian Zamfirescu, de la institutul de cercetari, a constatat ca dupa 29 august 2007 au avut loc desprinderi de blocuri de sare din tavanul cavernei comune, cu un volum de 25.000 mp, de pe o suprafata de circa 8.000 mp.
Zamfirescu arata ca, in urma acestor desprinderi, tavanul cavernei s-a ridicat cu 0,5-0,6 m.
In intervalul 30 august-7 septembrie, in campul I s-au inregistrat 83 de evenimente microseismice, din care 32 s-au produs in ziua de 30 august.
Specialistul spune ca, pentru a se evita declansarea unor fenomene similare celor petrecute in campul II, cu efecte dezastruoase asupra populatiei si mediului, este necesara intocmirea unui program de actiune, care sa fie aplicat in regim de urgenta.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul