Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: Te uita cum ninge septembre

Dupa ani intregi de liniste, ani in care problemele de mediu nu au interesat aproape pe nimeni, adierea de foc a unei veri a aprins scantei prin paginile cotidienelor si pe ecranele televizoarelor. Emisiuni mai mult sau mai putin ad-hoc au aratat ca mass-media se poate baza pe mediu pentru a face un rating bun. Vreau sa trec in graba peste faptul ca majoritatea invitatilor au fost oameni politici grabiti sa mai promita urgent niste strategii, uitand ca astfel de strategii nu se fac peste noapte si ca, de fapt, Romania nu are nici un fel de strategie adevarata in nici un domeniu. Au mai aparut si o serie de vedete, brusc preocupate de sanatatea pla­netei, ca doar asta inseamna plus valoare in Europa. Numai ca acolo este o atitudine permanenta ce tine de educatie, convingeri si stil de viata. Aici trebuie doar sa strangi niste PET-uri sub lumina reflectoarelor. Dar mai conteaza asemenea mici amanunte cand vara e atat de arzatoare si pericolul incalzirii globale nu mai bate doar la usa, ci chiar a dat buzna? Nici eu nu cred ca mai conteaza. Numai ca aceste mici amanunte au facut sa se treaca sub tacere o alta serie de „amanunte”.

Schimbarile climatice reprezinta in momentul de fata imaginea clara a efectului activitatilor antropice asupra Pamantului. Pentru ca sistemele ecologice sunt sisteme deschise, dinamice, nelineare, care se dezvol­ta si evolueaza in sensul maximalizarii fluxului de energie, prin mecanisme antientropice. In orice faza a dinamicii lor sunt caracterizate de un domeniu de stabilitate ce le confera o anumita capacitate de suport si de reactie la factorii externi.

In momentul in care capacitatea de suport este depasita, sistemul se destabilizeaza si incearca sa se reechilibreze, orientandu-se spre un alt atractor. Este o perioada de dezechilibru, in care totul este aposibil. De aceea, principala problema gene­rata de schimbarile climatice nu este legata de simpla incalzire medie globala, ci de alternantele rapide ale unor fenomene meteorologice extreme, cauzand arsita, seceta sau ploi supraabundente, favorizand producerea de incendii de padure sau de inundatii. Depinde de noi sa remediem starea de fapt la care s-a ajuns, pentru a nu lasa sa fie posibil orice.

E incalzire globala. Si ninge in septembrie!

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri