Adevarul: Poluarea din trafic ne ataca inima si plamanii

Efectele substantelor poluante asupra organismului pot aparea dupa numai 15 minute. Hipertensiunea arteriala si infarctul miocardic sunt consecinte ale poluarii care pot aparea si dupa o expunere de scurta durata.

Poluarea la care suntem supusi zilnic ne afecteaza sanatatea

Substantele poluante din atmosfera afecteaza nu doar plamanii, ci si inima, arata studii recente realizate in SUA. Potrivit specialistilor de la Universitatile din Louisville si Michigan, persoanele care traiesc in orase cu poluare atmosferica ridicata au un risc crescut de a suferi de afectiuni ale inimii si chiar de a face infarct miocardic.

Miniparticulele de noxe ajung rapid in sange

Printre substantele toxice incriminate se numara aldehidele, care se gasesc in majoritatea formelor de fum, in cel produs de masini, cat si in fumul de tigara.

Odata inhalate, particule microscopice ale acestor substante patrund in plamani si, de aici, pot trece cu usurinta in sange. Ajunse in circuitul sanguin, aldehidele cresc nivelul colesterolului si, in acelasi timp, activeaza enzimele care au rolul de a „sparge“ placile de aterom de pe peretii vaselor.

In momentul in care placile sunt sparte, bucati din acestea incep sa migreze de-a lungul vaselor sanguine si pot bloca arterele, declansand un infarct. „Este uimitor cat de rapid apar efectele nocive ale poluarii atmosferice asupra sistemului cardiovascular.

Sunt suficiente 15 minute de expunere la fumul masinilor in trafic sau la fumul de tigara pentru ca tensiunea arteriala sa creasca considerabil“, explica medicul Robert Brook, coordonatorul studiului american. Specialistii atrag atentia ca nici concentratia de substante poluante din casa nu este mai putin inofensiva decat cea din exterior.

Unele studii recente au demonstrat ca in casa se pot forma particule poluante din mai multe substante toxice, provenind din surse diferite: fumul de tigara, fumul de la gatit, substantele dezinfectante, vopselele, substantele adezive. Aceste particule, amestecate cu picaturi microscopice de apa, alcatuiesc adevarati inamici ai sanatatii, sustin cercetatorii.

Riscuri imediate ale poluarii

Dioxidul de azot este iritant pentru plamani. Expunerea la acest gaz emis de automobile afecteaza activitatea respiratorie si agraveaza crizele de astm. In cazul copiilor, dioxidul de azot favorizeaza instalarea infectiilor microbiene. Dioxidul de sulf accentueaza simptomele afectiunilor respiratorii atat la adulti, cat si la copii.

Ozonul este un gaz foarte agresiv cu mucoasele oculare si respiratorii. Provoaca iritatii ale nasului si gatului, alterarea functiilor pulmonare, tuse si senzatie de sufocare.

Monoxidul de carbon, in cantitati mari, poate fi letal, prin reducerea capacitatii de transport al oxigenului in sange. In concentratii mici, afecteaza sistemul nervos central, incetineste pulsul, reduce acuitatea vizuala, antreneaza dificultati respiratorii, migrene, greata, ameteala, confuzie. Cele mai afectate sunt persoanele cu boli respiratorii sau coronariene si copiii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri