In mod paradoxal, poluarea atmosferica limiteaza incalzirea climatica, ajutand plantele sa inmagazineze mai multe gaze cu efect de sera, releva un studiu publicat – miercuri – in revista Nature, care sugereaza o dilema in prioritatile protectiei mediului. Flora, in special padurea tropicala, absoarbe un sfert din dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera, produs de combustia energiilor fosile, petrol, gaze, carbuni.
Simtul comun sugereaza ca fotosinteza, prin care vegetatia transforma energia solara, CO2 si apa in hrana, ar fi impiedicata de poluarea cu particule, consecinta a activitatii umane – industrie, transporturi, care obstrueaza razele soarelui. Aceasta poluare ‘intunecare globala’ – (global dimming) ar avea de fapt efectul contrar.
"In mod uimitor, efectele poluarii atmosferice par sa majoreze productivitatea vegetala globala cu aproape un sfert intre 1960 si 1999′, antrenand ‘o crestere cu 10 % a cantitatii de carbon stocata de Terra", afirma Linda Mercado, cercetatoare la Met Office Hadley Centre in Britain, autoare principala a studiului publicat in revista Nature.
Acest fenomen se explica prin maniera in care particulele reflecta lumina. Daca cerul este poluat, flora primeste mai putine raze directe, ci o lumina dispersata de particule care actioneaza ca mici oglinzi si lasa mai putine frunze – locul fotosintezei – total in umbra, potrivit Agerpres.
Fara aceasta poluare, temperatura medie a suprafetei Pamantului ar fi crescut cu 1 sau 1,1 grade C de la inceperea industrializarii si nu doar cu 0,7 grade, potrivit lui Knut Alfsen, director al Centrului de cercetare international asupra mediului din Oslo.
Aceste rezultate releva o dilema: "pe masura ce continuam sa purificam aerul, ceea ce trebuie sa facem pentru sanatatea umana, va fi cu atat mai dificil sa evitam o periculoasa schimbare climatica printr-o reducere a emisiilor de CO2", avertizeaza Peter Cox, coautor si cercetator la Universitatea din Exeter.