Adevarul: „Plamanul verde“ al Pitestiului, transformat in cartier de vile

Aproximativ trei sferturi din suprafata padurii-parc Trivale din Pitesti a trecut din proprietate publica in proprietatea privata a 300 de argeseni. Autoritatile spun ca numai un singur cetatean din cei 300 avea dreptul sa fie improprietarit, in cazul celorlalti avizele fiind ilegale.

Padurea Trivale din municipiul Pitesti a fost declarata, in anul 2001, padure-parc, stabilindu-se printr-un ordin dat de ministrul Agriculturii, Padurilor si Apelor ca acest teren nu poate fi retrocedat.

De asemenea, in conformitate cu prevederile Legii 1/2000, care reglementeaza problema retrocedarilor, padurile care au un astfel de statut sunt exceptate de la retrocedare.

Cu toate acestea, s-au gasit metode de eludare a acestor prevederi si 300 de argeseni au devenit proprietari ai unor suprafete insemnate din Padurea Trivale. Acestia au in posesie aproape 75% din cele 430 de hectare de padure efectiva ale parcului care se intinde pe o suprafata de 1.700 de hectare.

O parte dintre cei 300 de proprietari s-au folosit si de alte portite pe care le lasa legea, asa incat sa poata trece la defrisarea padurii pentru a face loc unui cartier de vile.

Fiecare proprietar a solicitat defrisarea suprafetei maxime pe care o permite legea, respectiv cinci procente din terenul detinut, astfel incat, aproape un hectar de padure s-a transformat in teren pe care au inceput sa fie construite vile.

Improprietariri fara respectarea legii

In locul copacilor batrani de 120 de ani au „rasarit“ vile somptuoase

Gogu Davidescu, revenit recent la conducerea Directiei Silvice Arges, afirma ca, dupa verificarile facute de el, numai unul dintre cei 300 de cetateni a fost improprietarit legal. „Din verificarile facute de mine, doar un singur cetatean avea dreptul sa fie pus in posesie.

In cazul celorlalti, avizele in baza carora au fost facute punerile in posesie sunt ilegale”, a declarat Davidescu. Potrivit acestuia, niciunul dintre cei 299 de proprietari nu a este nici macar mostenitorul vreunei suprafete din Padurea Trivale.

Anularea titlurilor in instanta

Solutia pe care o vad autoritatile pentru salvarea „plamanului verde” al orasului vizeaza solicitarea anularii in instanta a titlurilor de proprietate. „Din nefericire, asistam la aceasta goana pentru profituri imediate din afacerile imobiliare, neglijand importanta acestei paduri.

Din cate stiu eu, Padurea Trivale este o zona exceptata de la retrocedari. Daca aceste puneri in posesie au fost facute fraudulos, voi cere in instanta anularea titlurilor”, a declarat prefectul de Arges, Marcel Proca.

Potrivit acestuia, punerea in posesie pe respectivele amplasamente tine de Comisia Locala de Fond Funciar si de Ocolul Silvic Pitesti. „Am cerut toate dosarele avizate in ultimii ani de Comisia Judeteana de Fond Funciar, precum si o informare de la Oficiul Judetean de Cadastru pe aceeasi tema.

O cerere similara a fost inaintata si Comisiei Locale”, a mai spus Proca. Acesta spune ca numai prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile s-ar fi putut face punerea in posesie pentru terenurile din padurea-parc.

Pentru ca Padurea Trivale sa redevina proprietate publica, autoritatile trebuie sa intenteze proces fiecareia dintre cele 299 de persoane improprietarite ilegal. Cum procesele vor fi, cel mai probabil, lungi si anevoioase, actualii proprietari se pot folosi, in continuare, dupa bunul plac de terenurile pe care le au deja in posesie.

Mai mult, chiar daca solutionarea acestor eventuale actiuni in instanta ar fi favorabila autoritatilor, s-ar putea ca ceea ce va redeveni proprietate publica sa fie numai niste terenuri aride, cu doi-trei copaci.

Padure taiata intr-o saptamana

Anul trecut, 19 dintre cei 300 de proprietari au defrisat aproape un hectar din Padurea Trivale. Cei 19 proprietari „ingeniosi” s-au folosit de dreptul dat de lege, de a defrisa cinci procente din terenul detinut, si au ciopartit astfel un hectar din padurea veche de 120 de ani.

Autoritatile ridica din umeri si spun ca au fost obligate sa aplice legea. In locul copacilor seculari, au aparut mai intai tablitele pe care scria „De vanzare”, iar ulterior au inceput sa se ridice vilele. Terenurile au fost imprejmuite si marcate c u tablite pe care scrie „Trecerea interzisa. Proprietate privata“.

„Reteta“ pentru obtinerea unui teren neretrocedabil

Procedura privind obtinerea unui teren forestier in baza legilor funciare presupunea mai multi pasi, primul fiind depunerea, la Comisia Locala de Fond Funciar, a unei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate.

Daca cererea era admisa, mergea mai departe la Comisia Judeteana de Fond Funciar. Dupa validarea obtinuta si de la aceasta institutie, Comisia Locala cerea Directiei Silvice respectivele suprafete.

Reprezentantii Primariei Pitesti spun ca toate propunerile inaintate Comisiei Judetene de Fond Funciar au avut la baza documente legale aduse de solicitanti, fie ele acte de proprietate sau inregistrari la Registrul agricol. ,

,Niciodata nu m-am gandit ca, in privinta padurilor, noi cei de la Comisia Locala ar trebui sa ne facem probleme. Noi aveam o singura obligatie. Sa analizam cererea omului si sa propunem validarea la Prefectura, motivata de documente din care rezulta ca a avut nu stiu cate hectare de padure”, a declarat secretarul general al Primariei Pitesti, Iosiv Cerbureanu.

Acesta sustine ca care arata ca din momentul in care Directia Silvica punea terenul la dispozitie, solicitantul nu putea sa nu fie pus in posesie.

Doar un singur cetatean dintre cei 300 avea dreptul sa fie pus in posesie. In cazul celorlalti, avizele in baza carora au fost facute punerile in posesie sunt ilegale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri