Adevarul: Padurile raman si anul acesta in afara prioritatilor bugetare

Banii alocati pentru impaduririle din acest an nu ajung nici pentru acoperirea unei treimi din suprafata stabilita in Planul National de Dezvoltare Rurala. Ministerul Agriculturii finanteaza in 2009 cu doar 10 milioane de lei plantarea terenurilor degradate. Romsilva se bazeaza tot pe propriile fonduri.

Cativa localnici din judetul Botosani au participat ca voluntari la actiunea de impadurire desfasurata in cadrul programului „Luna Plantarii Arborilor“ – martie 2009

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Durabile (MAPDR) a alocat anul acesta fonduri in valoare de10 milioane de lei pentru impaduriri, cu doar 700. 000 de lei mai mult decat anul trecut, potrivit lui Mihai Daia, directorul Departamenului de Investitii din cadrul Romsilva.

Pe langa aceasta suma, statul mai aloca 1,5 milioane de lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate in domeniul silvic si 500.000 de lei pentru evaluarile facute de Directiile Silvice in perimetrele de ameliorare (terenuri degradate).

Prea putini bani de la stat

MAPDR administreaza si Fondul de Ameliorare, constituit din taxele pentru scoaterea suprafetelor impadurite din fondul forestier. Acesta este utilizat de Romsilva tot pentru plantarea cu arbori a terenurilor degradate.

„De la Ministerul Agriculturii ne vin pentru impaduriri si banii din acest fond, care anul acesta ajunge la 15 milioane de lei. E mai bine, pentru ca in 2008 Fondul de Ameliorare a fost de doar 11,5 milioane de lei”, spune Daia.

Cei mai multi bani pentru impaduriri vin insa din fondurile proprii detinute de Regia Nationala a Padurilor, insitutie care se autofinanteaza. Fondul de Conservare se constituie anual in cadrul Romsilva prin taxa de15% din pretul mediu pentru metrul cub de masa lemnoasa exploatata (86 de lei), pe care proprietarii de paduri sunt obligati sa o plateasca.

Anul acesta Fondul de Conservare ajunge la o suma de 110 milioane de lei, de 11 ori mai mult decat valoarea banilor obtinuti de la Ministerul Agriculturii.

Astfel, valoarea totala a fondurilor pentru impaduririle din acest an este de 135 de milioane de lei, mai mare cu 28 de milioane decat anul trecut. „Banii ar fi suficienti pentru 11.000 de hectare de teren pe care ne-am propus sa le impadurim in cele doua campanii, de primavara si toamna, din acest an”, spune directorului general Romsilva, Florian Munteanu.

Fondurile europene mai asteapta

Potrivit Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) insa, in urmatorii patru ani suprafata impadurita a tarii trebuie sa creasca, prin bani de la bugetul de stat si fonduri structurale, de la 27%, cat este in prezent, pana la 30%. „Asta inseamna ca anual, pana in 2013, ar trebui sa impadurim 80.000 de hectare, lucru imposibil din cauza lipsei fondurilor.

Prin Programul National de Dezvoltare Rurala am putea primi fonduri europene in valoare de 190 de milioane de euro pana in 2013, dar asteptam inca ghidul de finantare pentru a putea depune proiectele”, a adaugat Munteanu.

Cu banii de care beneficiaza in prezent, reprezentantii Romsilva spun ca vor sa planteze arbori si pe 5.000 de hectare de teren afectat de calamitati, unde sunt necesare lucrari de reabilitare, si pe alte 5.000 de hectare, unde se vor face completari cu puieti in zonele care nu au putut fi in totalite impadurite in anii anteriori.

„Mai sunt 7.500 de hectare de teren degradat, din afara fondului forestier, pe care vrem sa le preluam de la Agentia Domeniilor Statului pentru impaduriri. Exista un proiect de lege, care urmeaza sa fie supus aprobarii”, a mai spus Munteanu.

Doua milioane de hectare de padure defrisate in 200 de ani

Pentru a creste suprafata de paduri a tarii este necesara nu numai orice lucrare de extindere a sitemului national de perdele forestiere, dar si asigurarea unei paze prin care sa fie evitata orice defrisare, potrivit directorului general Romsilva, Florian Munteanu.

„Niciodata padurile tarii n-au fost mai bine pazite ca in timpul comunismului”, spune cu regret acesta. Gica Duta, subsecretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Durabile (MAPDR), spune ca in jurul anului 1800 suprafata impadurita a Romaniei ajungea la 8,5 milioane de hectare, ca astazi sa aiba doar 6,5 milioane de hectare. „E de neconceput.

In ultimele doua secole s-au defrisat doua milioane de hectare de padure”, spune Duta. „In 2035 trebuie sa aducem padurile Romaniei la suprafata de acum doua sute de ani. Pentru asta, cel mai important este sa identificam mai intai toate terenurile degradate din tara”, a mai adaugat subsecretarul de stat din cadrul MAPDR.

Doua solutii exista pentru combaterea defrisarilor, potrivit concluziei lui Munteanu. „Trebuie sa punem in aplicare un sistem de urmarire a materialelor lemnoase de la locul de obtinere pana la utilizatorii finali si sa dam drumul proiectului-pilot privind paza padurilor cu ajutorul jandarmeriei silvice”, sustine acesta.

Jandarmeria silvica, inca in stadiul de proiect

In luna martie, ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ilie Sarbu, declara ca va fi infiintata Jandarmeria Silvica, un organism menit sa asigure o paza riguroasa a padurilor. Proiectul-pilot ar urma sa fie pus in aplicare in zece judete, pentru ca ulterior sa fie extins la nivelul intregii tari, in functie de rezultatele obtinute.

Infiintarea Jandarmeriei Silvice a fost pusa in discutie de Romsilva la mijlocul lunii martie. Reprezentantii institutiei nu erau de acord ca aceasta noua structura de paza sa fie alcatuita din personalul silvic. Intrucat padurarii ar avea prea multe atributii, acestora le-ar fi greu sa se ocupe atat de gospodarirea padurilor si de lucrarile de corectare a torentilor, cat si de paza, pentru a impiedica taierea ilegala a copacilor sau furturile de masa lemnoasa din paduri.

Avand in vedere aceste nemultumiri, Sarbu a gasit o solutie care sa impace padurarii. „Am apelat la jandarmi, pentru ca ei cunosc bine drumurile si pot patrula in paduri. Dotarea si pregatirea pe care o au acestia ne dau siguranta ca nu se va mai intampla ceea ce se intampla acum”, a mai spus Sarbu.

Potrivit declaratiilor ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, jandarmii silvici vor fi specializati doar pe paza si vor fi dotati cu masini de teren, cu care vor patrula timp de 24 de ore in paduri, dar si in cele 22 de parcuri nationale, pentru a impiedica defrisarile ilegale.

In asteptare

Proiectul-pilot pentru asigurarea pazei padurilor se afla inca pe masa Guvernului pentru a fi aprobat, potrivit subsecretarului de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Gica Duta. Acesta a precizat ca Jandarmeria Silvica va functiona in cel mai scurt timp.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri