Adevarul: In noiembrie – prima zapada, in ianuarie vine primavara?

Estimarile meteorologilor arata ca in lunile ianuarie si februarie temperaturile ar putea fi mai mari decat valorile care caracterizeaza aceasta perioada. In lunile noiembrie si decembrie sunt asteptate ninsori, iar primele doua luni ale anului viitor vor fi mai calde decat in mod obisnuit.

Meteorologii anunta timp frumos pentru lunile care urmeaza, fara fenomene deosebite, dar cu alternante bruste de vreme calda si rece

Ultimele luni ale acestui an sunt caracterizate in special de schimbari bruste de temperatura si de treceri rapide de la perioade cu vreme calda la zile ploioase, potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

„Prognozele arata ca in luna octombrie vom avea excedent de precipitatii in majoritatea zonelor tarii”, a declarat pentru „Adevarul” directorul Laboratorului de Agrometeorologie din cadrul ANM, Elena Mateescu.

In acelasi timp, meteorologul Liana Cazancioc din cadrul Serviciului de Prognoza pe lunga durata a explicat ca in cele mai calde zile ale lunii, temperaturile maxime ar putea depasi 25 de grade Celsius, mai ales in zonele sud-estice ale tarii.

Sfarsitul acestui an ar putea fi geros

„In schimb, in regiunile nordice si centrale, minimele ar putea cobori sub limita de zero grade, ceea ce va duce la inghet si va produce bruma”, a spus Liana Cazancioc.

Alternantele intre perioadele reci si cele mai calde caracterizeaza, de asemenea, si luna noiembrie, cand sunt asteptate temperaturi apropiate de valorile normale pentru aceasta perioada a anului.

„In zonele sudice, insa, in acele intervale calde, maximele pot atinge si chiar depasi 20 de grade Celsius”, a mai precizat meteorologul de la Serviciul de Prognoza pe lunga durata.

Tot in noiembrie sunt asteptate si primele semne ale iernii in zonele din afara regiunilor montane, unde trecator vor cadea lapovita si ninsoare. Cele mai scazute valori termice se vor inregistra in nordul si centrul tarii, unde minimele vor ajunge pana la -5 grade.

In ultima luna a anului timpul va fi normal pentru aceasta perioada, dar cu aceleasi alternante de vreme calda si rece, chiar geroasa. „In zilele cele mai calde am putea avea chiar si maxime termice de peste 10 grade Celsius, iar in noptile reci mercurul ar putea cobori sub limita de ger, respectiv de -10 grade”, a explicat reprezentantul ANM.

Prognozele pentru primele doua luni ale anului viitor indica vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru perioada respectiva, cu temperaturi peste valorile normale. „Trebuie amintit insa ca prognozele pe termen lung sunt amendate permanent prin cele pe termen scurt, mult mai precise”, a conchis Liana Cazancioc.

Vulnerabilitatea sudului si a sud-estului

In ceea ce priveste nevoia de apa din sol, directorul Laboratorului de Agrometeorologie a explicat ca seceta instalata in lunile de vara in zonele din sudul si sud-estul tarii se va mentine atat in ultimele luni ale acestui an, precum si in prima parte a anului viitor.

„Cantitatile de precipitatii din a doua jumatate a lunii septembrie au refacut rezerva de apa din sol in sud-vestul, vestul, centrul si nordul tarii. Insa deficitul de apa inregistrat in sudul si sud-estul tarii in iulie, august si prima jumatate a lui septembrie se va mentine si in perioada urmatoare”, a spus Elena Mateescu. Lipsa apei din sol nu va afecta insa culturile de toamna, potrivit reprezentantului ANM.

Rapita, afectata de seceta din vara

Suprafetele agricole destinate culturilor de rapita sunt reduse in acest an si au fost pregatite in conditii improprii. Cauzele tin de seceta din vara, pe de o parte, si de ploile insuficiente din prima parte a lunii septembrie, pe de alta parte. Perioada optima pentru insamantarile de rapita coincide cu prima jumatate a lunii octombrie.

Seceta in sud si in sud-est

Estimarile meteorologilor arata ca in zonele din sudul si din sud-estul tarii seceta se va mentine si in primele luni ale anului viitor. Astfel, pentru luna martie 2009, in zona Buzaului conditiile de apa din sol indica seceta puternica, iar in restul teritoriului din regiunile de sud si sud-est fenomenul se va manifesta la nivel moderat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri