Eolienele cu levitatie magnetica nu au nevoie de vant puternic si pot fi amplasate oriunde. Noua tehnologie permite producerea energiei eoliene chiar daca viteza vantului scade pana la numai 1,5 metri pe secunda. Turbina poate fi cumparata si din Romania.
Turbinele eoliene traditionale au uneori dimensiuni uriase, intreg tubul metalic folosit pentru suspendarea lor la inaltime fiind umplut cu ciment pentru a constitui o contragreutate rezonabila fata de greutatea elicei
Imitand tehnologiile folosite de trenurile pe perna magnetica, cercetatorii chinezi au brevetat in anul 2006 niste lagare circulare cu magneti permanenti, care permit rotirea axului cu frecare extrem de redusa.
Cu ajutorul acestor lagare, ca si la trenurile de mare viteza, cea mai mare parte a miscarii turbinei se desfasoara in timp ce ea este „suspendata” in aer.
Efectul reducerii frecarii dintre piesele in miscare mareste eficienta morii de vant cu cel putin 20%, pentru ca energia nu se mai pierde prin frictiune. In plus, turbina cu suspensie magnetica produce energie chiar si atunci cand vantul bate mai incet, fiind suficienta o viteza echivalenta cu cea a curentului de aer produs datorita trecerii unui camion, de pilda.
Poate fi amplasata pe casa
Noua tehnologie permite implementarea acestui sistem nu numai in zonele cu vanturi puternice permanente, cum ar fi cele din Dobrogea sau din vaile zonelor muntoase, ci si in alte parti ale tarii, unde vantul bate in mod „normal”.
Compania chineza Zkenergy produce deja in serie eoliene de 300 wati, care, impreuna cu toata aparatura necesara, cantaresc numai 23 de kilograme si pot fi amplasate pe acoperisurile caselor, intrucat nu prezinta un risc pentru locuinte mai mare decat o antena de satelit.
„Cu acest nou sistem, eolienele pot functiona chiar in Bucuresti, unde este campie”, explica reprezentantul companiei Vornado Energie, Voicu Albu, care a adus in Romania primele mori de vant cu levitatie.
Eolienele sunt deja in functiune in peste 30 de tari, unde sunt folosite mai ales in agricultura, in fermele izolate, sau pentru a produce energia necesara iluminatului stradal.
Eolienele scot apa pentru irigatii
In Germania, noul sistem a fost imediat implementat in agricultura, unde produce energia electrica necesara pompelor pentru sistemele de irigatii din fermele individuale.
O familie care are o suprafata agricola de numai un hectar-doua, izolata undeva in mijlocul campului, poate scoate apa pentru irigatii chiar de acolo, cu ajutorul unei pompe si a unei eoliene care produce curent la cea mai mica adiere a vantului.
In acest fel, spre deosebire de modul traditional de a actiona pompele, cu motorina sau cu un cablu foarte lung, noul sistem nu necesita racorduri sau aprobari si este nepoluant, ferma putand sa-si pastreze certificatul „eco”.
Pretul operational este zero, existand doar un pret investitional, care se ridica la 2.500 – 3.000 de dolari, in functie de conditiile de instalare.
Se reduce factura de electricitate
Chinezii au anuntat ca pana la sfarsitul anului 2009 vor fi gata si turbinele cu levitatie magnetica de 1 kilowat si 5 kilowati, care ar putea asigura curentul necesar unui apartament, daca ar fi racordat la reteaua nationala.
Un contor special de masurare a energiei electrice va marca cat curent a consumat locatarul din retea, in perioadele de supraconsum, si ar scadea cantitatea de energie furnizata de eoliana, in perioadele in care consumul casnic se reduce sub nivelul produs de ea.
Eoliana poate fi asociata cu un panou solar de marime medie si, impreuna, cele doua sisteme alternative pot furniza energia electrica necesara unei locuinte izolate, in care traiesc trei-patru persoane.
O noua fabrica in SUA
Acest tip de eoliana a fost prezentat pentru prima data la expozitia „Wind Power Asia” din Beijing, in 2006. „MagLev“ foloseste levitatia magnetica pentru a sustine lamele verticale fara a mai fi nevoie de un suport, asa cum se intampla la turbinele eoliene traditionale.
Ea foloseste magneti permanenti din neodimium, cunoscuti sub numele de „supermagneti”. Cu ajutorul magnetilor se elimina practic frecarea, iar turbina capata o durata de viata mai mare si instalatia are un cost mai mic de exploatare.
Se pot face si turbine uriase, capabile sa produca un gigawatt de energie electrica, adica destul cat sa alimenteze 750.000 de case. Costurile de operare sunt mai mici cu 50% fata de turbinele traditionale, iar durata estimata de viata este de 500 de ani.
Uzina din China a inceput sa produca eoliene MagLev pe 5 noiembrie 2007, iar acum se construieste inca o uzina in Arizona, sub actionariat mixt chinezo-american.
O „inventie“ care exista dintotdeauna
Pe Pamant pentru ca un corp sa poata levita sunt necesare forte magnetice care sa anuleze efectul atractiei gravitationale.
Teoretic nu e greu sa creezi un camp electromagnetic, mai ales daca ne gandim ca bobina a fost inventata de aproape un secol.
Problemele care apar sunt legate insa de stabilitatea corpului care trebuie sa leviteze si sa se miste in acelasi timp. Prin simpla deplasare, orice obiect isi schimba pozitia in campul gravitational si, din acest motiv, fortele magnetice care actioneaza asupra lui isi modifica tot timpul atat directia, cat si marimea.
Piese in miscare care nu se ating
Pentru a stabiliza miscarea unui corp care a fost facut sa leviteze se pot folosi metode electronice de reglare a campului electromagnetic (cu ajutorul unui computer care calculeaza rapid schimbarile) sau se utilizeaza asa-numitele materiale puternic „diamagnetice”, care prin insasi compozitia lor resping orice camp magnetic exterior prin crearea unui camp propriu de sens „opus”.
Cele mai diamagnetice materiale cunoscute sunt superconductorii, care, in plus, pot „bloca” liniile fluxului magnetic in anumite conditii.
Cu ajutorul lor s-au realizat rulmentii fara frecare sau lagarele in care piesele ce se rotesc nu se ating.
Neodimiumul folosit de chinezi este un element chimic foarte rar intalnit, din grupa lantanidelor, care se oxideaza foarte usor in aer.
Magnetii care contin neodimium sunt insa cei mai puternici dintre cei cunoscuti de om. Folosirea lor pe termen lung, fara conditii speciale de protectie, reprezinta unul dintre marile secrete ale patentului turbinei eoliene cu suspensie ¬magnetica.