Desi sustineau ca totul se afla in "parametri normali", capii judetului Constanta au dispus curatarea plajei Eforie si schimbarea tevilor de deversare.
In urma articolelor "Adevarul", plaja de la Eforie Sud, unde se efectuau deversari de ape menajere reziduale, este in plin proces de reamenajare. Nisipul a fost nivelat cu buldozerul, iar santurile sapate de-a lungul timpului de apele deversate au disparut.
Una dintre tevile aflate in stadiu avansat de degradare si din care se scurgeau pe un versant suvoaie de apa menajera a fost oprita. Mai multi muncitori, ajutati de o macara, incercau ieri sa o inlocuiasca. Insa, o alta teava deversa, in continuare, in mare.
"Una e a noastra"
Initial reprezentantii Regiei Autonome Judetene de Apa SA (RAJA) sustineau sus si tare ba ca nu le apartin aceste conducte, ba ca apele deversate sunt epurate „in parametri normali".
In momentul in care ziaristii „Adevarul" i-au invitat pe sefii de la RAJA sa vina sa constate impreuna, la fata locului, cele semnalate, acestia au dat inapoi.
Directorul general al institutiei, Felix Stroe, refuza sa vina la Eforie. „Sunt convins ca ne va veni amandurora rau, daca stam zece minute la gurile respective de deversare, nu neg asta!" Dar, tine sa adauge Felix Stroe, „nu toate tevile de deversare de acolo ne apartin. Una este, intr-adevar, a noastra, dar alta este a Directiei Apelor Dobrogea Litoral, iar de a treia nu stim nimic", declara Stroe.
Deversari langa zona de imbaiere din Mamaia
Potrivit unui comunicat de presa al Directiei Apelor Dobrogea – Litoral (DADL), Catalin Anton, in urma unui control facut in 10 iulie la Statia de epurare Constanta Nord, inspectorii directiei au constatat ca erau deschise cele doua vane de pe conductele de descarcare de siguranta, deversandu-se ape uzate orasenesti in Marea Neagra, in apropierea zonei de imbaiere de pe plaja Mamaia.
Inspectorii au resigilat cele doua vane, iar Regia Autonoma Judeteana de Apa (RAJA) Constanta a fost amendata cu suma de 40.000 de lei pentru deversarea de ape uzate in Marea Neagra, in apropierea zonei de imbaiere. Anton sustine insa ca reprezentantii regiei au refuzat sa semneze procesul-verbal de constatare a contraventiei.
In replica, RAJA sustine intr-un comunicat "ca axul pompei de la statia de pompare suprasolicitata ore in sir, atat pentru repomparea apelor menajere, cat si pentru a celor pluviale a cedat in data de 10 iulie, in jurul orei 10.00 si, pentru a evita inundarea statiei, dar si a zonei, avand in vedere ca era vorba de un caz de forta majora, reprezentantii statiei au deschis conducta de siguranta pentru deversarea apelor pluviale"…
Tinte false pentru Garda de Mediu
In urma scandalului deversarilor, Garda de Mediu Constanta s-a multumit sa mearga in control doar la Statia de Epurare Constanta Sud, care deja este retehnologizata. In aceste conditii, fireste, rezultatele verificarilor au fost satisfacatoare.
La Bucuresti, comisarul-sef al Garzii de Mediu, Gheorghe Constantin Rusu, ne declara ieri ca a cerut explicatii autoritatilor din Constanta. „Am cerut luni Regiei Judetene de Apa Constanta ca pana astazi la ora 16.00 (ieri, 16 iulie – n.r.) sa ne trimita rezultate ale apelor epurate".