Adevarul: Mierea poate fi ecologica

Omul care vinde miere conform normelor europene de mediu e jurist si are 34 de ani.

Primul apicultor din Mehedinti care produce miere ecologica este Cristian Angel Baloi, un tanar de 34 de ani care, pe langa profesia de sef de personal la santierul naval „Severnav", din Drobeta-Turnu Severin, are si o mare pasiune: albinele. De profesie jurist, tanarul ofera consultanta oricarui apicultor roman care doreste sa acceseze fondurile oferite de Bruxelles.

Nascut „cu stupi in casa", cum ii place sa spuna, apicultorul si-a luat rolul in serios si nu mai are timp liber pentru alte activitati. Dupa orele 16.00, cand iese de la serviciu, si in toate zilele de wekend, sta numai printre albine. Ii place aceasta munca si recunoaste ca ii aduce foarte multi bani in raport cu efortul depus. Devenit presedintele unei asociatii locale a apicultorilor, Pro Apis, tanarul a deschis si o firma de consultanta prin care promite ca-i va ajuta pe toti apicultorii din Mehedinti sa intocmeasca proiecte si sa atraga fonduri structurale ori sa produca miere ecologica, asa cum a facut el.

Miere ecologica din 50 de stupi

Nu este mare greutate, spune el, vointa sa ai. Cristian Baloi ne-a povestit ca in prezent are 250 de stupi din care 50 vor produce miere ecologica incepand din aceasta primavara. A fost nevoie sa astepte un an de zile, cat este minimum perioadei de conversie, ca sa poata fi autorizat de o firma de specialitate. Initial s-a documentat prin vizitele efectuate la apicultori din Italia, Austria si Germania, dupa care a accesat un proiect SAPARD, in valoare de 10.200 de euro, pentru 50 de stupi ecologici. „Nu a fost greu, pentru ca de profesie sunt jurist si economist.

Eu am intocmit proiectul cu ajutorul ghidului solicitantului. Sunt gata sa ajut orice apicultor care vine la mine, mai ales ca acum am firma de consultanta", povesteste Cristian. Cu banii obtinuti si-a achizitionat stupi ecologici care au o alta dimensiune fata de ceilalti stupi, i-a vopsit ecologic, si-a cumparat inventar apicol si faguri in sistem ecologic.

N-are voie sa dea zahar la albine ori sa le trateze cu amitrati, ci doar cu acid oxalic sau acid formic printr-o tehnologie aparte. Perioada de autorizare este de minimum un an daca iti cumperi faguri ecologici, altfel astepti doi ani de zile.

Eu, acum, in primavara, mai exact din luna mai, pot sa vand deja miere ecologica. La fiecare lot scos la vanzare, o firma autorizata imi elibereaza un certificat de miere ecologica nu inainte de a-i testa calitatile. Avantajul este ca mierea ecologica este mai scumpa cu 15 sau 20 de procente fata de mierea obisnuita si o poti comercializa fara probleme in tarile din Uniunea Europeana", ne-a declarat Cristian Baloi.

Legislatia europeana e favorabila romanilor

Cei care sunt la curent cu legislatia in domeniu stiu ca si statul roman acorda subventii apicultorilor. Este vorba de 20 de lei pentru fiecare familie de albine, daca dovedesti ca ai livrat la un procesator autorizat minimum 10 kg de miere. Daca albinele au fost tratate, primesti numai sase lei de familie.

Cristian Baloi are si un site comercial, foartebun.ro, pe care l-a facut anul trecut si care l-a ajutat in dezvoltarea afacerii. Pe viitor vrea sa ia legatura cu marii cultivatori de rapita, de pomi fructiferi si de floarea-soarelui din judet, pentru a-i ajuta la polenizare, daca se poate contra cost, ca sa faca bani si din asta. „Exista studii care spun ca o polenizare facuta cum trebuie dubleaza productia.

E posibil ca apicultorul care vine cu stupii langa floarea-soarelui sau rapita sa primeasca bani de la cel care le-a cultivat. Sau invers. Oricum, eu vreau sa-i ajut pe toti apicultorii sa ia toate formele de subventie de la stat si sa invete tehnologii moderne.

Apicultura este o pasiune extrem de banoasa. Cine se pricepe intelege ce spun!", a incheiat zambind Cristian Baloi. Consilierul pe probleme de ecologie, vie si vin din cadrul Directiei Agricole Mehedinti Elena Lacatusu ne-a spus ca, din nefericire, Cristian Angel Baloi este singurul apicultor din judet inregistrat ca va produce miere ecologica cu toate ca si ceilalti au fost informati despre avantajele si beneficiile acestui pas important.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri