Doar jumatate dintre romanii care au la dispozitie infrastructura necesara realizeaza colectarea selectiva permanenta. Este concluzia unui studiu abia lansat.
Studiul s-a desfasurat in zece localitati unde exista programe de selectare a gunoiului. Acesta a fost realizat de IMAS cu sprijinul EcoRom Ambalaje in perioada noiembrie – decembrie 2007 si a vizat perceptia populatiei fata de colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje.
Potrivit legislatiei europene, Romania trebuie sa recicleze 33 la suta din deseurile de ambalaje generate in anul 2008 si 55 la suta din cele generate in 2013.Concluziile studiului arata ca numai jumatate din populatia care are la dispozitie infrastructura necesara realizeaza colectare selectiva permanent.
Comoditate si ignoranta
In Romania, aproape 80 la suta din populatie beneficiaza de astfel de infrastructura. Mai mult, studiul arata ca doi din zece romani care au in apropiere puncte de colectare nu sunt preocupati de colectarea selectiva ori de reciclare.
Principalele scuze invocate de repondentii care nu selecteaza deseurile au fost comoditatea, ignoranta, faptul ca nu stiu ce presupune procesul de colectare selectiva si lipsa de incredere in sistemul de colectare. Procentul celor care nu au auzit ca exista legislatie in domeniu in Romania este de 63 la suta.
„Fara investitii nu se poate"
Acest studiu este pentru prima data realizat in Romania si poate fi un model de buna practica pentru analiza unor indicatori ai rezultatelor activitatii in domeniul colectarii selective. „Colectarea selectiva este posibila in Romania, deci trebuie create servicii de calitate si un sistem de reguli care sa fie aplicat", este de parere presedintele Eco Rom Ambalaje, Mugurel Radulescu.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Atilla Korodi, este nemultumit ca autoritatile locale ezita sa utilizeze fondurile europene pentru realizarea unor astfel de proiecte. „Nu sunt incantat de raspunsul autoritatilor locale.
O parte din acestea inca ezita sa utilizeze fondurile publice pentru programele de gestionare a deseurilor si opteaza mai ales pentru gropi ecologice, punand frana proiectelor europene", a spus Korodi. El a precizat ca: „Trebuie sa cultivam perceptia oamenilor, dar fara investitii nu se poate".