Adevarul: Liberul la stat pe iarba: relaxare europeana sau boschetareala romaneasca?

Derogarea data de primarul Oprescu bucurestenilor de la vechea regula “Nu calcati iarba” a transformat parcurile in dormitoare pentru aurolaci.
Persoane fara adapost, drogati si alcoolici pun noaptea stapanire pe parcurile din centrul Capitalei. Mai mult, spatiile verzi au devenit cantine sociale, toalete publice si locuri de facut amor.

La mai bine de un an de cand primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a ridicat interdictia de stationare pe iarba in parcuri, majoritatea bucurestenilor nu se pot bucura de aceasta libertate de acces.
Spatiile verzi au fost luate cu asalt in special de persoanele fara adapost, care lasa in urma lor gunoaie ce-i alunga pe cei care ar vrea sa se relaxeze pe iarba.

Dormitorul aurolacilor

De exemplu, in Parcul Cismigiu, in zona restaurantului Monte Carlo, spatiul verde era ieri plin de resturi lasate de oamenii care, peste noapte, au venit aici sa manance salam cu rosii, sa-si faca nevoile tot in zona si, de cele mai multe ori, sa se si incaiere cu alte grupari de vagabonzi, dar si de tineri scapati de sub supravegherea parintilor.

„Daca veniti dimineata, inainte de ora 8.00, nu puteti pasi de gunoaie. In fiecare seara se aduna vreo 50 de persoane, stau pe banci si mananca sau beau, tipa, joaca fotbal. Stau aici toata noaptea, unii dorm, altii discuta. Dimineata, cand venim sa facem curatenie, se risipesc”, a povestit una dintre angajatele Administratiei Lacuri parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

Fara solutii
Bucurestenii care ies la plimbare in Cismigiu ii pot “admira” la locul faptei pe stapanii spatiului verde, iar privelistea le ia tot cheful de a se odihni pe iarba.
„In aproape toate parcurile din Bucuresti este aceeasi poveste. In fiecare noapte patrulam si acolo unde gasim astfel de persoane le dam amenzi si le scoatem din parc. Problema este ca lor nu le pasa de amenzi, iar altfel de pedeapsa nu exista. Imediat dupa ce pleacam, vagabonzii se aduna din nou”, a spus Razvan Popa, purtator de cuvant Politia Locala Bucuresti.
El a adaugat ca majoritatea celor care se aduna noaptea prin parcuri sunt fie sub influienta drogurilor, fie a alcoolului, iar unii dintre ei sunt foarte violenti. „Aici au loc de intalnire cu dealerii de droguri, aici se formeaza cupluri, ii gasim intretinand relatii intime. Nu avem ce sa le facem, mai ales ca pot fi foarte periculosi. Odata un grup de zece persoane au atatcat doi politisti”, a mai spus Razvan Popa.

Pericol pentru bucuresteni

Cei care locuiesc in apropierea parcului Herastrau spun ca situatia este mai dificila de la an la an.
„Vara asta s-au adunat mai multi ca niciodata. Injura, scrijelesc bancile si copacii cu mesaje obscene, se iau de oricine care trece prin apropiere. Pe deasupra, aici, pe iarba, isi fac nevoile. Cum sa mai vii a doua zi cu copilul sa te plimbi pe iarba?”, ne-a spus Mircea Marinescu, un bucurestean care locuieste intr-o casa de langa parcul Herastrau.

In toate parcurile din Capitala ingrijitorii incerca sa curete ceea ce lasa in urma lor hoardele de vagabonzi. Atat polititistii cat si reprezentantii ALPAB-ului spun ca situatia nu se va imbunatati. „Ar trebui o armata de oameni care sa pazeasca parcul. Cu doi agenti nu faci nimic, le este si frica sa se apropie de ei”, a spus un angajat al ALPAB.

Parcul gunoaielor

Parcul Pantelimon este, de asemenea, un pericol pentru bucuresteni. Daca in Cismigiu zeci de lucratori muncesc zilnic pentru a strange gunoaiele lasate de gastile de vagabonzi, in Pantelimon lucratorii s-au dat batuti, iar mizeria a preluat controlul.

Astfel, sticlele de plastic, fiarele ruginite, excrementele si copacii rupti contureaza un piesaj dezolant. Si aici isi fac veacul tot felul de persoane dubioase pe care politistii nu reusesc sa-i tina sub control.

 

 

 

<!–
/* Font Definitions */
@font-face
{font-family:"Cambria Math";
panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:roman;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1107304683 0 0 159 0;}
@font-face
{font-family:Calibri;
panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4;
mso-font-charset:0;
mso-generic-font-family:swiss;
mso-font-pitch:variable;
mso-font-signature:-1610611985 1073750139 0 0 159 0;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-unhide:no;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
margin-top:0cm;
margin-right:0cm;
margin-bottom:10.0pt;
margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-fareast-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-ansi-language:RO;}
.MsoChpDefault
{mso-style-type:export-only;
mso-default-props:yes;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:Calibri;
mso-fareast-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
.MsoPapDefault
{mso-style-type:export-only;
margin-bottom:10.0pt;
line-height:115%;}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:72.0pt 72.0pt 72.0pt 72.0pt;
mso-header-margin:36.0pt;
mso-footer-margin:36.0pt;
mso-paper-source:0;}
div.Section1
{page:Section1;}
 Adevarul: Liberul la stat pe iarbă: relaxare europeană sau boschetăreală românească?

Derogarea dată de primarul Oprescu bucureștenilor de la vechea regulă “Nu călcați iarba” a transformat parcurile în dormitoare pentru aurolaci.
Persoane fără adăpost, drogați și alcoolici pun noaptea stăpânire pe parcurile din centrul Capitalei. Mai mult, spațiile verzi au devenit cantine sociale, toalete publice și locuri de făcut amor.
La mai bine de un an de când primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a ridicat interdicția de staționare pe iarbă în parcuri, majoritatea bucureștenilor nu se pot bucura de această libertate de acces.
Spațiile verzi au fost luate cu asalt în special de persoanele fără adăpost, care lasă în urma lor gunoaie ce-i alungă pe cei care ar vrea să se relaxeze pe iarbă.

Dormitorul aurolacilor

De exemplu, în Parcul Cișmigiu, în zona restaurantului Monte Carlo, spațiul verde era ieri plin de resturi lăsate de oamenii care, peste noapte, au venit aici să mănânce salam cu roșii, să-și facă nevoile tot în zonă și, de cele mai multe ori, să se și încaiere cu alte grupări de vagabonzi, dar și de tineri scăpați de sub supravegherea părinților.
„Dacă veniți dimineața, înainte de ora 8.00, nu puteți păși de gunoaie. În fiecare seară se adună vreo 50 de persoane, stau pe bănci și mănâncă sau beau, țipă, joacă fotbal. Stau aici toată noaptea, unii dorm, alții discută. Dimineața, când venim să facem curățenie, se risipesc”, a povestit una dintre angajatele Administrației Lacuri parcuri și Agrement București (ALPAB).

Fără soluții
Bucureștenii care ies la plimbare în Cișmigiu îi pot “admira” la locul faptei pe stăpânii spațiului verde, iar priveliștea le ia tot cheful de a se odihni pe iarbă.
„În aproape toate parcurile din București este aceeași poveste. În fiecare noapte patrulăm și acolo unde găsim astfel de persoane le dăm amenzi și le scoatem din parc. Problema este că lor nu le pasă de amenzi, iar altfel de pedeapsă nu există. Imediat după ce pleacăm, vagabonzii se adună din nou”, a spus Răzvan Popa, purtător de cuvânt Poliția Locală București.
El a adăugat că majoritatea celor care se adună noaptea prin parcuri sunt fie sub influiența drogurilor, fie a alcoolului, iar unii dintre ei sunt foarte violenți. „Aici au loc de întâlnire cu dealerii de droguri, aici se formează cupluri, îi găsim întreținând relații intime. Nu avem ce să le facem, mai ales că pot fi foarte periculoși. Odată un grup de zece persoane au atatcat doi polițiști”, a mai spus Răzvan Popa.

Pericol pentru bucureșteni
Cei care locuiesc în apropierea parcului Herăstrău spun că situația este mai dificilă de la an la an.
„Vara asta s-au adunat mai mulți ca niciodată. Înjură, scrijelesc băncile și copacii cu mesaje obscene, se iau de oricine care trece prin apropiere. Pe deasupra, aici, pe iarbă, își fac nevoile. Cum să mai vii a doua zi cu copilul să te plimbi pe iarbă?”, ne-a spus Mircea Marinescu, un bucureștean care locuiește într-o casă de lângă parcul Herăstrău.
În toate parcurile din Capitală îngrijitorii încercă să curețe ceea ce lasă în urma lor hoardele de vagabonzi. Atât polițițiștii cât și reprezentanții ALPAB-ului spun că situația nu se va îmbunătăți. „Ar trebui o armată de oameni care să păzească parcul. Cu doi agenți nu faci nimic, le este și frică să se apropie de ei”, a spus un angajat al ALPAB.

Parcul gunoaielor

Parcul Pantelimon este, de asemenea, un pericol pentru bucureșteni. Dacă în Cișmigiu zeci de lucrători muncesc zilnic pentru a strânge gunoaiele lăsate de găștile de vagabonzi, în Pantelimon lucrătorii s-au dat bătuți, iar mizeria a preluat controlul.
Astfel, sticlele de plastic, fiarele ruginite, excrementele și copacii rupți conturează un piesaj dezolant. Şi aici își fac veacul tot felul de persoane dubioase pe care polițiștii nu reușesc să-i țină sub control.

 

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

spot_img

Ultimele știri