Adevarul: La Petrosani si Targu Jiu, mediu acceptabil

Analizele probelor de sol, apa si aer prelevate din cele doua orase au scos la iveala o situatie oarecum neasteptata: conditiile de mediu sunt mult mai bune ca in alte zone ale tarii.

Lipsa industriei, care a fost inchisa si vanduta ca fier vechi, precum si saracia locuitorilor, ramasi fara slujbele din minerit, care nu-si permit sa circule prea des cu autoturismele, au ferit cele doua municipii de poluare.

La Petrosani, probele de sol si de aer au fost colectate din Parcul Carol Schreter, iar cele de apa, de la magazinul "Plus".

In Targu Jiu, aerul analizat a fost cel de pe strada Tudor Vladimirescu, iar probele de sol si apa au fost prelevate din Parcul Coloana Infinitului.

Poluarea e la limita suportabila

Punctul cel mai sensibil al Petrosaniului s-a dovedit a fi continutul de amoniu din apa de baut, care este de 0,5 mg/litru, dar ar trebui sa fie zero! A mai fost gasit si destul de mult plumb in sol, valoarea obtinuta in urma analizelor fiind de 19 mg/kg, in timp ce valoarea-limita admisibila este de 20 mg/kg. Si in apa s-a gasit destul de mult plumb, mai precis 6,8 µg/litru, in timp ce valoarea admisa este de 10 µg/litru, dar nici un parametru nu este depasit in mod dramatic.

Dupa normele in vigoare, nici macar monoxidul de carbon din aer nu este in exces, desi valoarea masurata, de 5 mg/m3, arata ca, totusi, oamenii din Petrosani nu stau chiar pe roze.

Inainte ca locuitorii acestui oras sa se bucure prea tare, trebuie sa spunem ca fiecare norma a fost stabilita analizand rezistenta omu­lui exclusiv la noxa res­pectiva. Dar care este reactia corpului uman in fata atator noxe "la limita" numai petrosanenii ar putea sa ne spuna.

La Targu Jiu e aproape la fel

Si in acest oras continutul de monoxid de carbon din aer este sub limita admisa de lege, dar valoarea de 6,7 µg/m3 arata ca poluarea e destul de mare cat sa necesite precautii si protectii speciale, mai ales in centrul orasului. In cazul monoxidului de carbon conteaza foarte mult cand si unde se face masuratoarea.

De pilda, un cetatean care trece prin centru pe la 10 dimineata va inhala mai putin gaz toxic decat unul care trece numai la orele de varf.

De aceea, de cele mai multe ori, medicii considera ca o poluare constanta de 5 µg/m3 este deja un semnal de alarma si toate valorile mai mari necesita masuri de protectie a populatiei. Ca si la Petrosani, apa din Targu Jiu contine amoniu, in proportie de 0,5 mg/litru, iar solul are metale toxice, precum plumbul, cuprul si zincul, desi numai in cantitati ce nu impun masuri imediate.

Suspensiile totale din apa au fost notate cu 2, iar valoarea admisa e zero, ceea ce arata ca apa din reteaua orasului necesita o filtrare mai atenta.

Pentru a fi folosita, ea poate fi lasata la decantat, dar consumul de apa plata, mai ales in cazul copiilor si al adultilor susceptibili de probleme renale, este de preferat.

Campania va continua in 2008

Incheiem aici aceasta etapa a campaniei impotriva poluarii oraselor si vom reveni, dupa sarbatori, cu prezentarea situatiei din alte municipii romanesti situate in centrul Transilvaniei, Banat, Muntenia si Dobrogea. 2008 este anul cand vor incepe sa vina banii alocati de Bruxelles pentru investitii ce ajuta la refacerea mediului.

Va recomandam sa ne urmariti in continuare articolele pentru ca, intre altele, vom prezenta, in linii mari, si modul de intocmire a proiectelor de mediu, pe baza carora se vor acorda subventii europene, precum si sfaturi autorizate din partea autoritatilor din domeniu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri