Adevarul: Gunoiul din sectorul 1, aur pentru Romprest

Inspectorii Primariei Sectorului 1 obliga firmele sa-i plateasca dublu serviciile firmei Romprest. Actiunea primariei conduse de Andrei Chiliman este considerata de juristi ilegala si de catre alti prestatori de servicii de salubritate "furt pe fata din avutul privat".

Firmele care au sediul pe raza sectorului 1 au inceput sa primeasca notificari din partea Primariei Sectorului 1, potrivit carora sunt fortate sa rezilieze contractele existente cu diverse firme de salubritate si sa incheie altele noi doar cu firma Romprest Service.

Pe langa faptul ca administratia locala impune aceasta cheltuiala unei persoane juridice pentru ceea ce se intampla in spatiul privat, firmele mai sunt si avertizate ca, daca nu se conformeaza, vor plati o amenda maxima de 2.500 de lei.

"Sunt de acord sa fiu obligat sa am contract de salubrizare cu o firma, dar nu cu una anume, bagata pe gat de Primaria Sectorului 1, care imi cere un pret dublu fata de cea cu care lucram inainte", a spus patronul uneia dintre firmele care au primit notificarea inspectorilor.

"Respectam legea"

In timp ce Primaria Sectorului 1 a refuzat sa raspunda solicitarilor ziarului "Adevarul", formulate in baza Legii 544, prin care ni s-ar fi putut face dovada exclusivitatii date firmei Romprest Service pentru salubrizarea sectorului 1, reprezentantii Romprest spun ca respecta ce li s-a cerut prin caietul de sarcini. "Noua Lege 101/2006 si contractul cu Primaria Sectorului 1 cere sa salubrizam tot, sa incheiem contracte cu toate persoanele de pe raza sectorului 1, iar tariful este universal, cel ofertat de noi la licitatie", a explicat directorul Romprest Service SA, Sorin Velicu.

Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) a precizat ca, atata vreme cat inca exista litigiu in instanta privind organizarea licitatiei pentru salubrizarea sectorului 1, nu se mai implica in aceasta situatie. "Pana la pronuntarea instantei de fond, s-a dispus suspendarea partiala a Ordinului Presedintelui ANRSC nr. 470/2008, respectiv masura restrangerii autorizarii pentru prestarea serviciului de salubritate in sectorul 1", se arata in raspunsul formulat de ANRSC.

De la gratuit la preturi duble

Patronul Rosal, Silviu Prigoana, ca si alti patroni ai firmelor de salubritate, apreciaza situatia din sectorul lui Chiliman ca "un furt pe fata". "Ce e asta? Dupa ce a zis ca ia gratis gunoiul oamenilor din sector si ca de aceea a ales Romprestul la licitatie, chiar daca firma aceasta a cerut o suma dubla fata de restul participantilor, acum vine cu aberatia asta?", comenteaza Prigoana, care a participat la licitatia organizata de Sectorul 1.

El a adagat ca nicaieri in lume nu vine o autoritate locala sa-i spuna unei persoane juridice de la cine sa cumpere gazul, apa, mobila si tot ceea ce foloseste. "E ca si cum vine Chiliman si-mi spune sa cumpar paine de la turci, ca plateste el".

Surse din cadrul Consiliului Concurentei spun ca primarul Andrei Chiliman a aranjat in asa fel caietul de sarcini incat tot ceea ce miroase acum a ilegalitate sa respecte de fapt niste reguli din cadrul unui contract.

Fostul primar al sectorului 1, Vasile Gherasim, precizeaza ca este vorba despre abuz in lant si ca, pe langa cele 64,8 milioane de lei pe an pe care Primaria le va plati din banii publici timp de 25 de ani pentru curatenie, oamenii din sectorul 1 vor putea ajunge sa-i mai dea firmei Romprest alte sume pentru gunoiul propriu. O mare parte din firme sunt obligate sa o faca deja, contabila uneia dintre acestea declarand ca este vorba despre o suma dubla fata de ce se practica pe piata.

"E ca si cum vine Chiliman si-mi spune sa cumpar paine de la turci ca plateste el", Silviu Prigoana, patron Rosal.

"Contractul cu Sectorul 1 cere sa incheiem contracte cu toate persoanele din sector", Sorin Velicu, director Romprest Service.

spot_img

Ultimele știri