Adevarul: Gunoaiele de la Petrila, in flacari

Pompierii nu au reusit sa stinga focul de la groapa de gunoi de la Petrila. Fumul si cenusa au acoperit doua orase, iar deseurile au ars mocnit multa vreme.

Groapa de gunoi din localitatea Petrila, judetul Hunedoara, a luat foc in noaptea de duminica spre luni, iar pompierii nu au reusit sa stinga focul.

Orasele Petrila si Petrosani au fost acoperite de nori grosi de fum, iar vantul care batea destul de puternic a favorizat extinderea incendiului pe toata suprafata gropii de gunoi, anunta Mediafax. Unul dintre angajatii Societatii de Gospodarire Petrosani, firma care administreaza groapa de deseuri, a declarat ca extinderea incendiului ar fi putut fi impiedicata.

Insa, utilajele au fost, si ele, la un pas de a fi facute scrum. Daca excavatoarele cu care sunt impinsi muntii de gunoaie s-ar fi aflat in stare de functionare, nu s-ar mai fi putut produce autoaprinderea generata de gazele care sunt emise de deseuri, spun hunedorenii. Viorel Stoica, unul dintre paznicii gropii de gunoi, a declarat pentru Mediafax ca excavatorul folosit la depozitarea deseurilor era stricat de cateva zile, iar pompierii au fost nevoiti, mai intai, sa stinga flacarile din jurul acestuia ca sa nu ia foc.

Judetul Hunedoara, bomba ecologica

Groapa de gunoi din Petrila, care trebuie ecologizata pana in 2009, se aprinde foarte des, dupa spusele locuitorilor, si nu prezinta siguranta pentru mediu.

Gropile de gunoi din Hunedoara sunt adevarate focare de infectie, niciuna dintre cele noua gropi care se afla aici nefiind conforma cu normele europene. Pericolul este iminent pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu, iar incendiile se pot declansa in orice moment, din cauza gazelor care se acumuleaza. Pana in prezent au fost inchise patru gropi de gunoi in localitatile Brad, Calan, Hunedoara si Geoagiu. Groapa de gunoi de la Deva va trebui inchisa in cativa ani.

In apropierea acestei gropi, o adevarata bomba ecologica, traiesc, de ani de zile, zeci de familii ce se pot imbolnavi oricand, dand nastere, astfel, unor adevarate epidemii de hepatita sau alte boli contagioase. Conform legii, pe spatiul gropilor de gunoi care se inchid timp de 30 de ani este interzis accesul vitelor sau al masinilor.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri