Adevarul: Generala 22, prima scoala eco din Banat

Sase panouri solare, montate pe acoperisul cladirii, asigura apa calda pentru elevi. La robinetele din scoala curge din nou apa fierbinte, dupa zece ani in care elevii au avut doar apa rece.

Din luna decembrie a anului 2008, Scoala Generala 22 din Timisoara a devenit prima institutie de invatamant din judet care beneficiaza de energie alternativa. In mai putin de o luna, pe acoperisul scolii au fost montate sase panouri solare care incalzesc apa de la robinete.

Dupa cum declara directoarea scolii, Elena Samoila, castigul nu este doar de domeniul confortului, dar si pentru ca se foloseste o energie curata, dintr-o sursa inepuizabila. Pe viitor, daca se va mari capacitatea centralei, panourile solare vor putea incalzi intreaga scoala.

Varianta mai ieftina

De peste 10 ani, copiii care au invatat in „generala 22” nu au avut apa calda la robinete. In anul 2007, conducerea scolii a cerut municipalitatii refacerea instalatiilor, iar oferta care a venit, desi finantata in parte de catre Ministerul Mediului, a fost neconventionala. S-au instalat panouri solare pentru incalzirea apei reci.

Prin instalarea panourilor s-au cheltuit mai putini bani decat daca s-ar fi refacut intreaga instalatie pentru sistemul clasic. In prezent, panourile functioneaza de aproape o luna fara probleme. „E mult mai bine acum, ne putem spala pe maini cand mergem la toaleta cu apa calda, mai ales ca suntem in miezul iernii”, a spus Ivona Iacob, eleva in clasa a saptea.

Urmeaza alte sase scoli

Viceprimarul Timisoarei, Adrian Orza, a explicat ca achizitionarea panourilor, montarea lor si schimbarea retelei de tubulaturi a costat aproximativ 10.000 euro. Urmeaza pe lista alte sase scoli. Teoretic, orice institutie scolara poate depune o cerere la Primaria Timisoara pentru a trece la energie alternativa. Practic, cele mai importante sunt cazurile cu probleme. Este si situatia Scolii Generala 22 care nu avea apa calda de peste 10 ani.

Orza a mai spus ca panourile sunt foarte eficiente, pentru ca nu au neaparat nevoie de caldura solara, ci mai ales de lumina, ceea ce inseamna ca pot functiona la fel de bine iarna si vara. Reprezentantul autoritatii locale a spus ca s-a ales acest tip de instalatie pentru a se promova energia alternativa. „Am recurs la panourile solare mai ales din nevoie, dar si pentru a promova ideea de utilizare a energiei alternative”, a mai declarat viceprimarul Adrian Orza.

In viitor, energia alternativa ar putea fi o solutie foarte profitabila pentru incalzirea institutiilor de invatamant. Temperaturile mult prea scazute pentru aceasta perioada au reusit sa inchida recent doua scoli in localitatile timisene Periam si Varias.

Nu doar scolarii au ramas fara caldura, ci si peste 5.000 de oameni, care au tremurat in frig timp de 48 de ore, pentru ca au inghetat conductele. Si in clase, temperaturile au ajuns la 0 grade, motiv pentru care elevii au fost trimisi acasa.

spot_img

Ultimele știri