Adevarul: Flori cu parfum de poluare

Moleculele odorizante ale florilor se combina cu poluantii si isi reduc raza de actiune, impiedicand insectele sa polenizeze plantele.

Parfumul imbatator al florilor de primavara ar putea deveni doar o amintire, din cauza emisiilor de gaze provenite de la automobile si centrale electrice. Potrivit unui studiu citat de „New Scientist", aerul poluat distruge mirosul florilor si, mai mult decat atat, submineaza abilitatea insectelor de a poleniza plantele, deoarece acestea se folosesc de simtul olfactiv pentru a ajunge la ele.

Studiul, realizat de Uni­ver­sitatea Virginia din SUA, explica partial de ce populatiile de insecte sal­batice polenizatoare, in special de albine, care au nevoie de nectar, s-au redus dramatic in anumite zone ale planetei. „Moleculele odorizante produse de flori in medii foarte putin poluate, cum se intampla in secolul XIX, puteau fi purtate de vant pana la 1.200 de metri distanta.

In mediul poluat de astazi din zona marilor orase, moleculele nu ajung mai departe de 200-300 de metri", explica Jose D. Fuentes, profesor de stiinte ale mediului la Universitatea Virginia, coautor al studiului. Impactul este cu atat mai mare in timpul zilelor de vara, marcate de poluare cu „cod rosu". „Multe masini emit oxizi de azot. Cand gazele sunt in prezenta razelor de soare, sunt convertite in molecule de ozon, una dintre cele mai mari surse de poluare din SUA. Aromele sunt distruse de aceasta poluare", mai explica Fuentes.

Polenizarea e compromisa

Potrivit acestuia, reducerea ariei de imprastiere a moleculelor impiedica insectele polenizatoare sa localizeze florile. Din acest lucru rezulta un cerc vicios, in care insectele se chinuie sa gaseasca suficienta hrana pentru a-si sustine populatia, iar plantele, in schimb, nu ajung sa fie polenizate pentru a se inmulti si diversifica.

Alte studii, dar si relatarile fermierilor, au aratat ca populatiile de albine si de fluturi s-au redus dramatic in ultimii ani. In opinia cercetatorilor americani, poluarea aerului, in special in perioada de varf a verii, este una dintre explicatii. Pentru a dovedi asta, cercetatorii au creat un model matematic care prezinta modul in care mirosul florilor este purtat de vant.

Moleculele produse de flori sunt foarte volatile si se cupleaza rapid cu poluanti precum ozonul, hidroxilul si radicalii de azotati, care le distrug aromele. Aceasta inseamna ca, in loc sa fie purtate intacte de vant, pe distante lungi, aromele sunt alterate chimic, iar florile, intr-o anumita masura, nu mai miros a flori.
Acest lucru forteaza in­sectele sa caute mai departe si sa se bazeze mai mult pe simturile vizuale decat pe cele olfactive.

Oamenii de stiinta au calculat puterea aromelor si ce distante pot parcurge acestea in diverse conditii, de la nivelurile relativ mici de poluare din perioada preindustriala si pana la nivelul intregistrat azi in zonele rurale sau urbane.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri