Adevarul: Feerie in Poiana Narciselor

Mii de narcise au putut fi admirate de turistii veniti la sfarsitul saptamanii trecute la poalele Retezatului, cu ocazia celei de-a noua editii a Festivalului Narciselor.

„Dupa ploaia de acum trei zile, poiana arata extraordinar. Sunt mii de narcise care au inflorit si care pot fi vazute doar in aceasta perioada a anului. Pentru ca este un moment special, turistii pot culege una-doua flori pe care sa le duca acasa, pentru a-si aduce aminte de aceste locuri“, a declarat primarul comunei Salasu de Sus, Sorin Marica, citat de Agerpres.

Poiana Narciselor se intinde pe o suprafata de aproximativ 20 de hectare intre localitatile Salasu de Sus si Nucsoara, in apropierea Parcului National Retezat. Poiana cu Narcise este o „insula preistorica“, in care cresc inca plante care au rezistat din perioada glaciara, cand toata zona era o imensa taiga, aproape la fel cum este astazi Siberia.

Din paradisul de plante preistorice, poate cel mai mult atrage un „regal“, cel al narciselor. Florile care au pus stapanire pe intreaga poiana de langa comuna sunt o adevarata desfatare pentru turisti, in ciuda faptului ca nici autoritatile locale, nici localnicii n-au dat prea mare importanta acestei comori.

Mai mult, drumul catre Poiana cu Narcise s-a transformat intr-o groapa imensa de gunoi.Poiana Narciselor are insa o intreaga poveste, iar aparitia florilor in insula de la poalele Retezatului este explicata de specialisti prin faptul ca printre pietrele de granit de sub sol curg ape reci din Muntii Retezat care „au efect de frigider si racesc locul“. Astfel aici s-a pastrat o insula cu un climat rece si umed unde pot fi observate vietati extrem de interesante.

Odata cu aparitia narciselor, in poiana se „trezeste la viata“ si fluturele Grilaj. Acesta nu traieste decat cateva zile. Batranii satului povestesc ca acest fluture ii calauzeste pe cei morti in „Lumea de apoi“. Un alt fluture care este intalnit in Poiana Narciselor de la poalele Retezatului, Albastrita, are o poveste la fel de interesanta.

Despre Albastrita se spune ca isi hipnotizeaza victimele, mai exact furnicile, pe care le ademeneste cu niste sunete speciale, apoi secreta o substanta hipnotizanta. Tinta Albastritei nu sunt furnicile, ci musuroiul lor. Odata hipnotizate, furnicile duc Albastrita in musuroi, unde fluturele gaseste caldura, adapost si hrana suficienta fara a depune niciun efort.

spot_img

Ultimele știri