Locuitorii din comuna Parta beau apa infestata cu nitriti, coloranti si detergenti. Panza freatica din Parta, judetul Timis, este contaminata de resturile de la groapa de gunoi
Sute de persoane cumpara apa imbuteliata, pentru ca aceea din fantani nu mai este potabila. Autoritatile nu au gasit inca solutii pentru rezolvarea problemei.
Directorul adjunct al Autoritatii pentru Sanatate Publica, Viorica Dumitru, a declarat ca toate analizele de apa colectate din fantanile publice din Parta au aratat ca apa este poluata. „Din punct de vedere microbiologic, apa nu este potabila si am recomandat primariei sa le spuna localnicilor ca nu poate fi bauta.
Cei care o beau, in special in aceasta perioada de canicula, se pot imbolnavi de diaree acuta, dischinezii biliare sau li se pot agrava bolile acute pe care le au", a declarat Dumitru.
Apa contine nitriti, coloranti si detergenti
Analize facute in urma cu aproape doi ani au indicat faptul ca exista in apa un continut de nitriti foarte ridicat, la fel cel de coloranti, diluanti si detergent. Din cauza gropii de gunoi de la Parta toata zona este afectata, pornind de la alimentarea cu apa si pana la culturile agricole.
Oamenii sunt nevoiti sa-si cumpere apa imbuteliata ca sa nu se imbolnaveasca, iar cei care nu au bani folosesc apa poluata din fantani, cu riscul de a avea grave probleme de sanatate.
Autoritatile dau din colt in colt
Secretarul Primariei Parta, Gheorghe Vintan, a declarat ca situatia este cunoscuta de mai mult timp, dar nu se va putea rezolva daca deponeul de reziduuri din zona nu va fi inchis.
"O analiza a apei, efectuata in urma cu doi ani, a demonstrat ca apa contine prea multi nitrati, iar populatia stie ca apa nu este potabila", spune Vintan. Autoritatile locale au un proiect de forare pentru realizarea unei retele de apa si canalizare, dar lucrurile se misca foarte incet si solutia aceasta a ramas doar pe hartie.
Consiliul Judetean Timis gestioneaza proiectul de amenajare a unui deponeu ecologic intr-o alta locatie, dar de aproape zece ani planul este tergiversat de proceduri greoaie.
„Asteptam avizele de la mediu si putem da drumul la lucrari. Normele europene au impus alta metodologie pentru aceste avize si trebuie sa o respectam", a spus presedintele Consiliului Judetean, Constantin
Ostaficiuc.
Un munte de reziduuri
Deponeul de la Parta este folosit de peste 40 de ani, acum fiind un munte de reziduuri care polueaza apa, solul si aerul
Uniunea Europeana a impus inchiderea acestei „bombe ecologice" la 1 ianuarie 2008, dar autoritatile romane au obtinut derogare pentru inca un an
Cel mai probabil, termenul nu va fi respectat, avand in vedere faptul ca realizarea depozitului ecologic ce urmeaza a fi construit dureaza cel putin opt luni, iar lucrarile nu au demarat inca
Costurile pentru constructia depozitului ecologic de deseuri sunt de 35 milioane euro.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul