Un colt cu plante, amenajat intr-o gradina, in balcon sau in curtea blocului combate stresul de la munca. Doar pentru ca este frumoasa prin frunzele ei sau prin floarea pe care o face, o planta este suficienta pentru a schimba aspectul si atmosfera intr-o curte sau intr-un apartament.
Gradinaritul face bine la fizic si psihic, practicat cu masura
Putini dintre locuitorii de la bloc sunt insa dispusi sa faca acest efort pentru gradina comuna, spun reprezentantii unui ONG de mediu care desfasoara o campanie de reamenajare a spatiilor verzi din Capitala.
Iar dintre cei care locuiesc intr-o casa inconjurata de o curte, putini isi amenajeaza gradina din pasiune si cu gust, romanii fiind departe de cultura occidentalilor pentru gradinarit, explica specialistii in amenajari.
„Gustul romanilor in materie de gradinarit este sublim, dar lipseste cu desavarsire”, spune Flavia Crainiceanu – Rotaru, designerul de la Romantic Garden.
Cei mai multi dintre cei care dispun de spatiu verde il amenajeaza dupa ureche, cum au vazut la parinti, prieteni si vecini, fara a cere sfatul unui specialist si a tine cont ca „plantele vii ne incarca cu energie si ne ajuta sa ne relaxam dupa o zi de munca”.
Pasiunea conteaza, bugetul se adapteaza
Designerul spune ca oricat de mic ar fi spatiul din gradina, terasa sau balcon, el poate fi transformat intr-o zona verde. Nu este nevoie de un buget foarte mare pentru asta si se poate lucra in etape. Important este sa iti doresti sa faci.
Viorica Dumitroae, de 42 de ani, s-a mutat din 2005 la casa, in apropierea Bucurestiului, si cand s-a vazut inconjurata de gazon, arbori si flori a simtit „ca s-a nascut din nou”. Ii place sa aiba grija de florile pe care le-a plantat singura intr-un colt din gradina.
Primavara ii infloresc ghioceii, zambilele si narcisele, in aprilie margaritarii si panselutele, in vara trandafirii, care tin pana in iarna, „de da zapada peste ei”, iar toamna ii infloresc crizantemele. „Fug de la serviciu cat pot ca sa am timp pentru gradina. Prefer sa stau acolo decat in casa”, spune ea.
O relaxeaza sa stea in balansoar si sa se uite la flori. „Nu-mi mai trebuie nimic, nici mancare.„Gazonul e baza amenajarii unei gradini, spun specialistii.
Fie ca este plantat direct in curte sau adus in rulouri care se monteaza asemenea unei mochete, varianta mai rapida, dar mai costisitoare, important este sa aiba un sistem de irigatie, explica inginerul horticol de la Romantic Garden.
Urmeaza apoi, in ordine, arbori, arbusti, flori perene si flori anuale. Iar daca plantarea arborilor si arbustilor este mai complicata si mai costisitoare, florile pot fi asezate, cu un efort minim, si in curtea din fata blocului, si in jardinierele de pe balcon.
Curtile blocurilor, in criza de voluntari
Curtile din fata blocului nu prea starnesc interesul bucurestenilor, motiv pentru care reprezentantii organizatiei Green Revolution au lansat, alaturi de Primaria Capitalei, o campanie pentru a inverzi Bucurestiul, care a inceput in curtea unui bloc din sectorul 6.
Dar daca declarativ bucurestenii s-au dovedit dornici sa dea cu sapa, foarte putini au si participat la actiunea din 15 martie, chiar daca au primit gratis si seminte si ustensile. „Cu o floare nu se face primavara”, spune presedintele asociatiei, Raluca Fiser. „Vom continua campania tot anul 2009 si vom vedea cat de responsabili sunt bucurestenii.”
Gradina, echilibrata in orice anotimp
Ideal pentru orice gradina este sa existe un punct de atractie in fiecare anotimp, explica specialistul de la Romantic Garden. Primavara infloresc magnoliile, in vara trandafirii, toamna, crizantemele si iarna raman coniferele.
Durerile de spate, cosmarul gradinarilor
Britanicii spun ca primavara este pentru gradinari precum un meci de fotbal pentru un sportiv care tocmai ce s-a intors din vacanta de vara. Dupa perioada de iarna, sesiunile prelungite de gradinarit din primavara, ce implica aplecari succesive, rasuciri si ridicari, pot fi daunatoare pentru spate, in special in cazul celor care au un stil de viata sedentar.
Pentru a evita accidentarile si durerile de tot felul, Bunny Guinness de la „The Daily Telegraph” recomanda exercitii zilnice, de incalzire si stretching.
Cea mai suparatoare problema a celor care muncesc in gradina este durerea de spate. Mentinerea flexibilitatii este esentiala pentru a avea un spate sanatos.
Daca faceti in fiecare zi exercitii de stretching, veti observa rapid o imbunatatire a modului in care va miscati, spune specialistul de la „The Daily Telegraph”. E suficient sa va intindeti picioarele, pe rand, folosind ca punct de sprijin o banca din gradina sau sa va intindeti pe spate si sa ridicati picioarele, pe rand, cu genunchii drepti.
Specialistul recomanda si o grija in plus la miscarile pe care le faceti atunci cand smulgeti buruieni sau sapati. Tendinta e de a sta cu picioarele intinse si spatele aplecat. Dar aceleasi activitati pot fi facute si daca pastrati spatele drept si indoiti genunchii.
Plantele perene, usor de ingrijit
Florile perene, care cresc si infloresc mai multi ani la rand, sunt mai usor de intretinut decat cele anuale. Acestea din urma traiesc doar un sezon, de regula din primavara pana in toamna.
Plantele perene au nevoie de fertilizare, iar aceasta este recomandata de specialisti primavara sau toamna.
Primavara este anotimpul in care este indicat, de asemenea, sa se si tunda si sa se indeparteze partile uscate.
Tehnologia verde
Produsele pentru gradinarit, de la pamant la fertilizante, sunt din ce in ce mai specializate si mai usor de folosit.
Un exemplu sunt rasadurile, care se gasesc de cumparat in pachete, la florarii si magazinele specializate, explica inginerul horticol de la Romantic Garden. Nu trebuie decat sa fie mutate in gradina.
Cu semintele este mai complicat, potrivit specialistului, pentru ca trebuie sa stii cum arata primele frunze din planta respectiva, pentru a nu le confunda cu buruienile.
E destul de usor de lucrat si cu florile cu bulbi, mai ales cu cei „facuti la frigider”, adica trecuti artificial printr-o perioada de frig pentru a putea fi plantati oricand, in gradina sau in casa.
Importanta este fertilizarea, iar pentru cele de apartament, si schimbarea pamantului, de regula o data pe an.