Adevarul: Europa sta pe ganduri in privinta OMG-urilor

Porumbul modificat genetic naste discutii aprinse in cadrul Comisiei Europene. Germania, Marea Britanie si Olanda se declara in favoarea OMG-urilor, iar Austria sau Grecia considera ca nu trebuie sa promoveze acest tip de culturi.

Uniunea Europeana planuieste sa dea unda verde pentru cultivarea a doua soiuri de porumb modificat genetic pe teritoriul sau.

In acest moment insa, dupa cum sustine Stavros Dimas, comisarul european de mediu, trebuie testata reactia celor 27 de state care se opun promovarii OMG-urilor, iar, daca aceste tari isi vor da acordul, va fi pentru prima oara in zece ani cand Bruxelles-ul autorizeaza acest tip de culturi.

Contrareactiile europenilor fata de porumbul modificat genetic sunt cunoscute insa si chiar Dimas a declarat anul trecut ca mediul inconjurator ar putea fi serios afectat de cresterea OMG-urilor.

„Hrana lui Frankenstein”

Dupa indelungi dezbateri, negocierile au ajuns insa pe masa Comisiei Europene, iar soiurile de porumb ce se vor cultiva sunt cunoscute sub denumirea de Bt-11, produs de elvetieni, si 1.507, OMG creat de americani.

Europenii sunt sceptici insa, in continuare, in privinta culturilor modificate genetic pe care chiar le denumesc „hrana lui Frankenstein”, dar industriasii care promoveaza biotehnologia dau asigurari ca aceste produse agricole sunt la fel de sigure ca si cele traditionale.

Marea Britanie, Finlanda si Olanda si-au exprimat intentia de a vota pentru OMG-uri, dar scepticii continentului, printre care se numara Austria, Grecia si Luxemburg, stau inca pe ganduri.

CE insa suporta presiuni pentru adoptarea acestei hotarari din partea Germaniei, care insista, prin liderul mondial in produse chimice, BASF, asupra necesitatii si sigurantei culturilor modificate genetic.
 

spot_img

Ultimele știri