Adevarul: Ecologistii cer demolarea halelor Kronospan de la Brasov

Organizatiile de mediu sustin ca fabrica de placi aglomerate a austriecilor nu respecta legislatia. Reprezentantii companiei Kronospan resping orice acuzatii si sustin ca fabrica va folosi cele mai noi tehnologii, asa incat brasovenii nu trebuie sa se teama din cauza poluarii.

Reprezentantii societatii civile spun ca, din cauza „gravelor probleme de ordin juridic si de mediu“ pe care le implica ridicarea noii fabrici Kronospan de la Brasov, halele deja construite trebuie demolate.

„Vrem sa-i incurajam pe brasoveni sa ramana fermi pe pozitie si sa constientizeze impactul pe care-l va avea aceasta investitie asupra sanatatii lor. Totodata, cerem autoritatilor sa ia de indata masuri pentru incetarea ilegalitatilor comise deja in procedurile de autorizare a proiectului“, a precizat Stefania Simion, directorul Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM).

Sebesul, poluat

Reprezentantii CIDRM invoca precedentul de la Sebes, unde, spun ecologistii, compania a incalcat grav legislatia si a poluat de nenumarate ori orasul, acest lucru fiind reflectat chiar in starea de sanatate a angajatilor.

„S-a incalcat constant legislatia chiar si de catre autoritatile de mediu, deoarece instanta a constatat ca acordul de mediu pentru constructia de la Brasov este expirat, iar conform legii, Agentia pentru Protectia Mediului Brasov nu ar mai fi trebuit sa accepte solicitarea pentru un nou acord“, a explicat directorul CIDRM.

Autoritatile de mediu au precizat ca, deocamdata, firma nu are nicio autorizatie de functionare. „Contestatiile asociatiilor de protectie a mediului vor trebui insotite de dovezi si de argumente“, a explicat Elena Bucur, purtatorul de cuvant al APM. „Afirmatiile sunt absolut neadevarate si sunt dezinformati. Noi am castigat un proces cu Primaria Brasov in ceea ce priveste valabilitatea autorizatiei de constructie“, a explicat, la randul sau, Oana Bodea, PR manager Kronospan.

De asemenea, aceasta sustine ca brasovenii nu au de ce sa se teama de poluare, fabrica de la marginea cartierului Stupini urmand a folosi cele mai noi tehnologii in domeniu. „Noi am inaltat in jurul fabricii si un val de pamant pe care vom planta pomi, tocmai pentru a nu exista riscul poluarii”, a punctat Oana Bodea.

spot_img

Ultimele știri