Adevarul: Eco-moda, de la principii etice la materiale reciclate

Ecologia este cel mai puternic trend in moda anul acesta. Romanii incep si ei sa se declare adepti ai conceptului, mai mult din snobism decat din convingere. Moda eco inseamna mai mult decat haine realizate din materiale ecologice. E un concept care defineste produsele create fara a dauna planetei sau locuitorilor ei.

Creatii indiene cu tema ecologica, prezentate la un show din Bangalore

SUA, Marea Britanie, China si India sunt doar cateva exemple de tari care au gazduit prezentari de moda eco pentru sezonul primavara-vara 2009. De exemplu, colectia Eco-Ganik, prezentata la Los Angeles, toamna trecuta, cu fuste, bluze, pantaloni, rochii, salopete si camasi realizate numai din materiale organice si ecologice sau EcoChic Shangai din ianuarie, un show de moda eco de lux la care au participat mai mult de 40 de designeri.

Natural, etic, reciclat

Conceptul de moda eco este insa mult mai larg decat prezentarile de imbracaminte realizata din fibre naturale, cultivate fara pesticide sau alte substante toxice, sau din materiale reciclate.

El se refera si la produsele „etice”, realizate conform standardelor internationale in domeniul comertului (Fair Trade), care includ, printre altele, un numar rezonabil de ore de munca si un salariu decent pentru lucratori.

In Romania, putini designeri au inceput sa creeze eco. Mihaela Glavan a facut anul trecut genti din mesh-uri publicitare reciclate, care au fost vandute intr-o licitatie caritabila, dintr-un proiect al revistei Tabu.

Apoi a realizat cateva modele de genti-eco pentru propria colectie de accesorii. Dar romanii nu sunt inca pregatiti sa plateasca mai mult pentru un produs realizat din materiale care nu dauneaza planetei.

„Sunt obisnuiti cu produsele din piele naturala, orice material alternativ fiind privit cu suspiciune”, explica designerul. „Tendintele spre eco si reciclat vor prinde si la noi, insa motivul, din pacate, cred ca este snobismul si faptul ca e cool, nu neaparat constientizarea situatiei reale.”

Show-ul EcoChic din Shanghai este dedicat modei eco de lux
Bumbac, in, bambus

Un magazin din Romania in care toate produsele sunt fabricate din materiale 100% naturale este „The Earth Store”, deschis initial la Mamaia, vara trecuta. Din 23 februarie, magazinul ce comercializeaza haine ale brandului The Earth Collection s-a deschis si la Bucuresti, pe Bulevardul Magheru.

Administratorul magazinelor, Raluca Dula, spune ca toate produsele sunt din materiale naturale. Hainele sunt din bumbac sau combinatii de bumbac cu in, canepa sau lana, iar nasturii sunt din bambus sau nuca de cocos.

„Reactia cumparatorilor a fost extraordinara. Nu ne asteptam sa vindem asa de bine”, a spus administratorul, care are in plan sa deschida si alte magazine in Romania.

Istoria trendului eco

Povestea modei eco incepe in anii ’70, cand varietatea modelelor era limitata la fuste si rochii care aratau ca niste saci, potrivit BBC Thread, un site dedicat stilului eco. In anii ’80, din ce in ce mai multi se aratau preocupati de chimicalele folosite in materialele din care erau fabricate hainele si de efectele lor asupra sanatatii. Apoi, in anii ’90, a aparut preocuparea pentru conditiile inumane in care munceau lucratorii din fabricile marilor branduri de imbracaminte.

Din combinarea acestor doua curente, produsele organice si munca onesta, s-a nascut miscarea „eco-fashion”, imbratisata si de vedete ca Bono, solistul U2, care a lansat impreuna cu sotia sa un brand eco, Edun. Anul trecut, Stella McCartney a fost desemnata designerul verde al anului, pentru creatii ce nu contin substante toxice si nu folosesc pielea sau blanurile.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri