Satele dambovitene se-ntind de-a lungul soselei, impresurate de maldare de deseuri, printre care vagabondeaza, deopotriva, oi, oameni si sobolani. Majoritatea gropilor de gunoi din Romania trebuie inchise pana in vara acestui an. Pana atunci, autoritatile locale dau neputincioase din umeri si acuza lipsa de fonduri.
Biserica din comuna Bilciuresti, judetul Dambovita, adaposteste, uneori, alaturi de credinciosii veniti la slujba, sobolani indestulati cu starvuri aruncate in valea ce coboara spre raul Ialomita.
Cainii traverseaza, si ei, nestingheriti DN1A si se opresc in acelasi loc, cautand hoituri, din care se hranesc maraind unii la altii.
Terenul viran din spatele bisericii a fost transformat de sateni intr-un imens depozit de gunoi, in care, alaturi de animale, acestia scormonesc dupa oale sparte sau linguri vechi pe care le indeasa in saci.
Tot ce nu a mai incaput in curtea gospodarilor din Bilciuresti, de la resturi de mancare pana la plapumi roase ori moloz, se arunca in spatele bisericii cu credinta ca aici, si nu in alta parte, trebuie cladit locasul gunoaielor.
Chiar si primaria, care, de curand, si-a construit un grup sanitar nou, a aruncat cateva carute de daramaturi ce pot fi zarite cu usurinta de pe DN1A.
Unul dintre locuitorii comunei, om de afaceri, dupa cum isi spune, trage caruta in mijlocul gunoaielor si cu o lopata incepe sa se descotoroseasca de sparturi si pulbere de tencuiala amestecate cu mancare stricata.
Linga biserica, hoituri si sobolani
La Butimanu, Lacul Piscicultorul e ocrotit de panouri si gunoaie.
„In focarul asta de infectie, ce se intinde cat vezi cu ochii, e teroare si, ia uitati-va, biserica e la doi pasi. Sunt aduse zilnic numai mizerii, pe care nimeni nu le mai ia de aici de vreo trei-patru ani. Ieri au aruncat un porc mort de s-au batut cainii pe el. Azi, javrele nu au mai venit in haita, ca sunt satule si n-au mai ramas decat niste ridichi stricate.
Duminica, la slujba, femeile se trezesc cu sobolanii printre picioare, iar oamenii astia scormone dupa fier vechi, saracii, ca n-are ce manca“, spune omul care, pentru ca are afaceri si i-e frica de primar, nu vrea sa i se afle numele. Oamenii mai spun ca primarul ar fi vandut locul pe care se afla fosta groapa de gunoi.
„Unde a fost groapa de gunoi a vandut primarul Eftimie si sapa unii acuma dupa piatra. Daca vreti amanunte, duceti-va la domnul inginer Videanu, sta la cateva case de-aici, ca stie mai multe“, mai spune omul de afaceri din Bilciuresti.
Primarul celor 2.000 de suflete din Bilciuresti, Eftimie Simion, este plecat cu treburi la Targoviste, iar viceprimarul Vasile Serboiu se arata cu greu.
„N-am mai luat cam de un an gunoiul din spatele bisericii, dar, de la 1 martie, avem promisiunea ca or sa ne trimita niste masini sa adune gunoiul din poarta oamenilor si sa-l duca la groapa din Titu. Altfel, nu avem ce face pentru ca nu avem fonduri“.
Primaria Bilciuresti trebuie sa inchida groapa neconforma de gunoi pana in luna iulie 2009, conform unei adrese de la Garda de Mediu Dambovita si a fost sfatuita de comisarii de mediu sa acceseze fonduri ISPA.
Groapa din Baleni, inaccesibila
Oierul din Baleni a fost amendat de politia locala pentru ca i-au scapat oile prin gunoaiele de pe sosea. La numai cativa zeci de kilometri de Bilciuresti, tot pe DN1A, la intrarea in comuna Baleni, oile unui localnic, speriate de masini, se-mpleticesc printre sticle de plastic si caini morti, aruncati la intamplare pe camp.
Copiii rromi desarta dintr-o caruta, cot la cot cu parintii lor, gunoaiele stranse din curtile localnicilor si aduna, apoi, in baloturi peturile gasite prin noroaie.
Elanul le este taiat insa de oile care alearga, bagate-n sperieti de urletele ciobanului, printre pungi si resturi de caramida, dar nu-si lasa din spinare legaturile de gunoaie. Mai la vale de locul in care pastorul incearca sa-si recupereze animalele de prin gunoaie se afla groapa de deseuri menajere din Baleni.
Dar pe vreme rea nici tractoarele si nici carutele care colecteaza resturile de prin curtile celor 9.000 de locuitori ai comunei nu pot ajunge aici pentru ca se rastoarna pe terenul ce coboara abrupt spre groapa.
Drumul national, o imensa pubela
Asa ca, pana la vara, nu exista alta solutie pentru baleni sa scape de ce strang prin curti decat drumul national transformat intr-o imensa pubela descoperita. Primarul din Baleni este si el plecat cu treburi la Targoviste, ca mai toti primarii din Dambovita. De data asta, insotit si de viceprimar.
Drumul National 1 A este napadit de peturi si haine vechi
Primaria de aici este noua, cu geamuri termopan, curata si calduroasa. In lipsa celor doi gospodari, referentul de mediu Georgeta Chirita se ocupa de problemele care mai apar din cand in cand. Vestea ca au scapat oile prin gunoaie o ia prin surprindere. Dar de faptul ca oamenii arunca deseuri la intrarea in comuna nu pare atat de mirata.
„Avem probleme mari cu salubritatea, desi e rampa de gunoi chiar in vale, langa sosea. Oamenii nu se ostenesc sa ajunga acolo. Ce-i drept, acum e zloata si n-au cum sa coboare pana la groapa. Dar cand s-o incalzi se mai schimba lucrurile“, spune Georgeta Chirita.
Oierul, amendat pentru gunoaiele de pe Sosea
„Dom’ primar zice ca e criza financiara peste tot. Ne-ar trebui un serviciu de salubritate, ca lasa de dorit salubritatea asta pe la noi. Da’ ce sa fac eu de una singura?“, spune cu naduf referentul de mediu. Musat Florea, primarul din Baleni, alertat de subalterni, a incercat sa se intoarca la primarie.
„Cine sa curete? nimeni!“
„Colectare selectiva”, facuta de un somer care isi duce zilele din vanzarea fierului vechi si a plasticului
Prin telefon, am aflat de la Florea ca aceleasi fonduri ISPA vor fi accesate la un moment dat si de Primaria din Baleni, iar de la 1 martie gunoaiele vor fi colectate de la localnici si transportate la una dintre cele doua gropi autorizate din Dambovita.
Pana atunci insa, vinovat de toata aceasta situatie a fost gasit oierul Voicu Sever, care a fost amendat de politia locala, pentru ca i-o luasera oile razna prin gunoaiele din comuna. In comuna Butimanu, tot din judetul Dambovita, primarul Marin Dragnea e la datorie, cufundat in presa locala care, dupa cum spune el, nu are decat cuvinte de lauda pentru activitatea sa.
Pe marginea soselei insa, pe langa Lacul Piscicultorul, se-ntind pantofi scalciati, mormane de peturi, bucati de scaune si paturi, amestecate cu caini morti, vegheate insa de la inaltime de un panou pe care sta scris cu litere de-o schioapa „Pastrati apele curate!“.
Cornelia Tuca locuieste in apropiere, la numarul 171, si se plange ca nu mai poate indura mizeria de langa drum. „Am copiii care se duc si se joaca in gunoaie. Mi-e frica sa nu se imbolnaveasca si, intr-o zi, am dat chiar eu foc la gunoaiele astea, de s-au speriat vecinii crezand ca cine stie ce-i“, spune Cornelia.
Copiii rromi strang, cot la cot cu parintii lor, sticle de plastic din gunoaiele aruncate pe soseaua care trece prin comuna Baleni
„Vara, mai ales, miroase de te ia de cap. Vin masini, descarca sacii, chiar aici sub ochii nostri, si pleaca. Am facut reclamatii si la primar, dar cin’ sa vina sa curete? Nimeni!“, mai spune Cornelia.
„Am incercat toate metodele, am vrut sa pun si paza, dar am doi neputinciosi de politisti, iar bani pentru strangerea gunoaielor Primaria nu are“, a declarat categoric primarul Dragnea.
Legea spune ca majoritatea depozitelor neconforme de gunoi trebuie inchise anul acesta, altfel, amenzile ce vor fi date se ridica la sute de milioane de lei. Dumitru Calinoiu, seful Garzii de Mediu din Dambovita, afirma ca stie care este situatia gunoaielor din judet si spune ca vor fi luate masuri.
„Dezordinea este totala, mai ales din cauza neglijentei locuitorilor, dar in curand lucrurile se vor reglementa. In cele doua gropi ecologice de la Titu si Targoviste, incepand cu luna martie vor fi transportate si deseurile din mediul rural, colectate de catre masini puse la dispozitie de autoritatile locale“, a declarat Dumitru Calinoiu pentru „Adevarul“.