Adevarul: Drumul lung al peturilor

Alexandru Predoiu, sef Serviciu Marketing la societatea Urban care asigura salubrizarea in sectorul 6 al Capitalei, ne-a explicat ce se intampla cu peturile dupa ce aceastea au fost golite.

El a spus ca in momentul de fata, romanii gestioneaza diferit deseurile, in functie de infrastructura care le este pusa la dispozitie sau de simtul lor civic. Ei arunca peturile fie la ghena, riscand sa o infunde, fie la voia intamplarii, in plina strada.

Exista insa si romani responsabili care depoziteaza peturile in containerul galben destinat colectarii deseurilor din materii plastice. Aceasta se intampla numai acolo unde exista infrastructura aferenta si oamenii sunt preocupati de calitatea mediului in care traiesc.

De exemplu, in sectorul 6 din Bucuresti, sunt amplasate din loc in loc, mai ales in zonele dens populate, cate trei clopote de reciclare de diferite culori: unul galben destinat colectarii deseurilor din plastic, unul albastru pentru hartie si unul verde pentru sticla.

Alexandru Predoiu spune ca, inainte de a depozita petul in conatinerul galben, acesta trebuie stalcit pentru a ocupa un spatiu cat mai mic. In felul acesta, energia necesara transportului, va fi economisita cu 30 la suta. Dupa ce containerul se umple, o masina va transporta peturile catre o statie de sortare din zona Lujerului.

Odata ajunse la statia de sortare, angajatii firmei de salubrizare triaza sticlele din plastic pe culori: petul alb la pet alb, petul albastru la pet albastru. Dupa ce au fost sortate, peturile sunt balotate si trimise astfel catre reciclatori.

Alexandru Predoiu a mai spus ca nu trebuie sa ne asteptam ca romanii sa colecteze deseurile selectiv imediat dupa ce sistemul a fost pus in functiune. „Si nemtilor le-au trebuit ani de zile ca sa ajunga unde sunt acum. Trebuie sa avem rabdare”.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Ultimele știri