Teia Catana e o tanara care vrea sa contribuie la dezvoltarea durabila a Romaniei. Este presedinta organizatiei Viitor Plus, ce are ca principal obiectiv dezvoltarea de proiecte durabile. A lucrat pentru un timp la Ministerul Mediului, chiar la departamentul care pregatea strategia de dezvoltare durabila. Dar experienta de functionar ministerial nu a fost tocmai una fericita, din cauza diferentelor de viziune.
In 2007, Teia a aflat ca la Ministerul Mediului e nevoie de o echipa care sa pregateasca strategia de dezvoltare durabila a Romaniei. A dat un interviu pentru un post la Departamentul de dezvoltare durabila, numai ca atunci cand a fost angajata a aflat ca strategia fusese deja repartizata unei alte institutii (n.r. – Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare).
"Printr-un memorandum, tot procesul de revizuire a strategiei i-a revenit acestei institutii prin decizia Consiliului National pentru Dezvoltare Durabila. Echipa din minister avea responsabilitati limitate, efectiv birocratice. Nu puteam sa aduc nicio contributie la dezvoltarea strategiei", povesteste Teia Catana. Asa ca a renuntat sa mai lucreze la Mediu, dupa ce a nu primit niciun raspuns la intrebarile pe care le-a pus cu privire la strategie.
„Asa-zisa dezbatere publica a proiectului de strategie nu merge prea bine. Pana acum au avut loc trei intalniri de cateva ore, cu vreo 150 de participanti, din care numai cativa au luat cuvantul. Nu a existat nicio dezbatre propriu-zisa.
Dar dezvoltarea Romaniei ne priveste pe toti! Or, pentru ca strategia se face pentru o perioada de peste 20 de ani, procesul de elaborare ar trebui sa fie mult mai activ", spune Teia Catana. S-a reintors la Viitor Plus si a mobilizat si alte organizatii pentru a lua o pozitie comuna cu privire la strategia durabila.
Constienta ca dezvoltarea durabila e foarte importanta, Teia Catana vrea sa prelungeasca dezbaterile
Scrisoare pentru ministrul mediului
La inceputul lunii martie, 32 de organizatii de mediu au trimis ministrului mediului o scrisoare prin care i se cerea sa asigure transparenta si eficienta in revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila. „Am propus noua solutii concrete pentru ca procesul participativ sa se deruleze eficient si transparent, macar de-acum incolo. In primul rand, publicul ar trebui sa fie informat cu privire la mecanismul de aprobare din cadrul intalnirilor pentru strategie", arata Teia.
O alta propunere e ca discutiile integrale din timpul fiecarei sesiuni a Consiliului National de Dezbatere Publica, precum si a tuturor intanirilor oficiale pe aceasta tema sa fie publicate in intregime pe website-ul oficial, in maximum trei zile de la intalnire.
Punctele slabe ale strategiei
In plus, pentru ca e vorba de o strategie pana in 2030, organizatiile cer ca publicul sa fie informat. De pilda, ar fi interesant de stiut care au fost criteriile de selectie a membrilor grupului de redactare, precum si o scurta biografie a fiecaruia. Legal vorbind, n-ar trebui sa lipseasca o declaratie de interese a fiecarui membru. „Dezbaterile pentru strategie ar trebui sa dureze mai mult timp.
Nu exista o justificare solida pentru obligativitatea finalizarii in iunie. Decat, poate, de ordin politic-electoral", arata Teia. Membrii organizatiilor implicate au gasit mai multe puncte slabe in proiectul de dezbatere al strategiei.
„Nu e prea clar care sunt mecanismele de implicare a opiniei publice, in general, in acest proces important de planificare pe termen lung in Romania (singurul pana in 2030)? Care sunt activitatile de constientizare a conceptului de dezvoltare durabila si importantei acestuia, care ar putea sprijini o implicare activa din toate paturile societatii?", se intreaba Teia.
De la finante banci la mediu
Teia Catana a terminat Facultatea de Finante Banci din cadrul Academiei de Studii Economice. Dupa facultate, s-a angajat ca instructor de limba engleza in Costa Rica. Apoi a lucrat in cadrul organizatiei studentesti AIESEC, unde a fost presedinte.
Aici a coordonat mai multe proiecte pentru studenti. S-a intors in Romania si a lucrat la departamentul de mediu al unei banci, unde a dezvoltat o serie de proiecte ecologice. Pentru proiectele realizate la ABN Amro a primit premiul pentru „cea mai sustenabila banca" in 2006. Acum, programele de eficienta energetica sunt implementate in toate filialele bancii.
Tot in 2006, impreuna cu doi prieteni a infiintat asociatia Viitor Plus, prin care dezvolta proiecte de mediu. Incantata ca poate sa contribuie la nivel national pentru strategia de dezvoltare durabila, s-a angajat la Ministerul Mediului, dar dupa cateva luni s-a reintors la asociatie.
Constructii ecologice, recomandate prin traininguri
Viitor Plus mai are alte cateva programe de mediu prin care incearca sa schimbe mentalitatile oamenilor fata de mediu. Unul dintre acestea e legat de cladirile eficiente energetic. Proiectul prevede reuniuni de oameni de afaceri, dezvoltatori si autoritati locale, care sunt aduse impreuna pentru a impune ideea constructiilor ecologice.
La un eveniment dedicat mediului de afaceri, Teia Catana a aflat de lipsa de informare a comunitatii oamenilor de afaceri privind conceputul de dezvoltare durabila la nivel de business. „Totodata, am observat ca managerii sunt interesati de cladirile sustenabile, care sa fie dotate cu sisteme de energie eficiente si de colectare selectiva a deseurilor", mai spune Teia Catana. In prezent, asociatia are in vedere dezvoltarea unui sistem de certificare pentru cladiri durabile.
Un alt proiect este prevede reciclarea deseurilor in companii, prin schimbarea comportamentului angajatilor. Viitor Plus ajuta companiile sa genereze venituri din reciclarea deseurilor si, totodata, recomanda politici interne capabile sa reduca pierderile prin micsorarea cantitatilor de gunoi generate.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul