Adevarul: Delta si marea, recreate la acvariul din Tulcea

Deschis recent, acvariul din cadrul Centrului Ecoturistic Delta Dunarii a avut peste 60.000 de vizitatori intr-o luna. Complexul muzeistic de la „intrarea“ Deltei reconstituie aproximativ 60% din ecosistemul Rezervatiei.

Rechini, pesti-clovn, crapi koi, corali, stele de mare, broaste testoase si ­alte sute de specii piscicole de diferite marimi, in culori incantatoare, populeaza unul dintre cele mai mari acvarii din Europa. Situat in Centrul Ecoturistic Delta Dunarii din Tulcea, acvariul care a fost inaugurat oficial cu o luna in urma este rezultatul a 13 ani de munca si de investitii.

Odata intrati in complexul muzeistic, vizitatorii sunt fascinati de fundalul sonor creat de oracaitul broastelor, de tipatul pelicanului comun, de cantecul rapitoarelor nocturne sau de fosnetul stufului la trecerea vidrei sau a serpilor.

Dioramele cu care este dotat centrul ecoturistic, create cu flora si cu specii de pasari si de animale impaiate, reconstituie ecosistemele din nordul Dobrogei si ilustreaza fauna piscicola din Delta Dunarii si din Marea Neagra.

Specii rare de pasari si de mamifere

„Cine doreste sa cunoasca ecosistemele Deltei Dunarii si nu are posibilitatea de a merge efectiv acolo, poate sa vada aici peste 60% din ceea ce le ofera in realitate Rezervatia Biosferei. Iti creeaza impresia ca esti chiar acolo“, ne-a spus Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea.

La parter, vizitatorii pot vedea poate pentru prima data pelicanul comun – simbolul Deltei, specie cu cea mai mare valoare conservativa dintre pasarile acestei zone – sau pelicanul cret, o specie extrem de rara, al carei numar nu depaseste 500 de perechi in toata Europa.

Dioramele aduc in fata ochilor speciile de mamifere, de pasari si de plante din Delta fluviala (vidra, nurca, bizamul, cormoranul), din Delta fluviomaritima (codalbul, buha, corbul sau specii rare de reptile) sau din complexul lagunar Razim-Sinoe, a doua mare componenta a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, cel mai mare complex lacustru din Romania.

Centrul ecoturistic este deschis vizitatorilor de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00, iar biletul de acces costa 5 lei pentru copii si 10 lei pentru adulti. Taxa pentru fotografierea speciilor ajunge la 20 de lei.

Investitii totale de milioane de euro

Constantin Hogea ne-a mai spus ca de cand a fost deschis oficial, 60.000 de vizitatori i-au calcat pragul. „Sute si sute de turisti intra in zilele de weekend in complexul muzeistic“, a specificat el. Constructia muzeului a costat 4,5 milioane de euro, fiind rezultatul unui acord transfrontalier.

Crapii, animale de companie in Japonia

Bazinul crapilor koi este unul dintre cele mai atractive puncte. In complexul ecoturistic, la demisol, vizitatorii au senzatia ca plonjeaza in adancurile marii. Bazine imense cu apa adapostesc specii acvatice de toate felurile si de toate marimile, atat pesti care se gasesc in Delta sau in Marea Neagra, cat si pesti exotici din apele Amazonului.

Culoarea oranj a crapului koi atrage privirile oricui si toata lumea cauta sa se pozeze cu aceasta vietate care traieste in orezarii si care a fost selectionata acum 200 de ani in China si in Japonia in timpul unor dinastii puternice si iubitoare de frumos. Acesti crapi sunt iubiti in Japonia pentru colorit, dar si pentru personalitatea lor, fiind considerate chiar animale de companie.

Acvariul reconstituie adancurile marine si zecile de culori ale coralilor si ale stelutelor de mare – roz, bleu, verde, visiniu, azuriu, turcoaz – ii pun pe vizitatori fata in fata cu minunile naturii. Broastele-testoase, lenese si foarte curioase, isi intind capetele catre degetele neastamparate ale turistilor, auzindu-se in stanga si in dreapta sfaturi precum: „Nu le atinge pentru ca te musca“.

Flora si fauna Deltei

Muzeul din Tulcea contine diorame reprezentand Delta fluviomaritima. Aceasta este cuprinsa intre aliniamentul celor mai intinse grinduri marine ce alcatuiesc asa-numitul „cordon initial“ (Letea-Caraorman-Crasnicol) si tarmul Marii Negre.

Sectorul include si unul dintre cele mai mari complexuri lacustre (Rosu-Puiu-Lumina). Dioramele reusesc sa recreeze mediul natural al florei si al faunei unice care se dezvolta in aceasta zona.

spot_img

Ultimele știri