Desi incalzirea globala ne va afecta in continuare, La Nina produce o scadere a temperaturilor la nivel planetar.
Organizatia Mondiala pentru Meteorologie a gasit explicatia pentru care anul acesta nu vom avea o vara mai fierbinte decat in anii precedenti: accentuarea fenomenului climatic La Nina.
Acesta consta intr-o racire a suprafetei Oceanului Pacific in zona ecuatoriala, care antreneaza vaste modificari climatice la nivel planetar. Meteorologii spun ca La Nina va mentine temperatura medie globala la un nivel mai scazut decat in 2007, dar numai pana la mijlocul acestui an.
La Nina si El Nino, cei doi "copii teribili" ai climei planetare, nu sunt cu adevarat inruditi, contrar a ceea ce s-ar putea crede. La Nina ia nastere printr-o racire a apelor ecuatoriale ale Oceanului Pacific. Alizeele se intensifica in vestul oceanului, fapt pentru care apele calde se deplaseaza din aceasta regiune in directia continentului asiatic. Astfel, are loc o ascensiune a apelor reci de la fundul oceanului, iar cele calde coboara in locul lor.
El Nino se manifesta, dimpotriva, printr-o incalzire a apelor oceanice de suprafata, ceea ce antreneaza o marire a temperaturilor in general. S-a crezut initial ca La Nina poate fi considerata drept o reactie a atmosferei la efectul El Nino. Teoria aceasta nu se verifica insa intotdeauna, din moment ce in secolul al XX-lea au avut loc 25 de manifestari ale fenomenului El Nino si numai 17 La Nina.
La Nina dureaza un an sau doi
Fenomenul La Nina apare in medie o data la cinci ani si dureaza intre noua luni si doi ani. "De obicei, aceste dereglari climatice care intervin la inceputul unei veri dureaza intre noua si 12 luni", a declarat Michel Jarraud, secretarul general al Organizatiei Mondiale pentru Meteorologie (OMM), intr-un interviu acordat BBC. Nu se stie cu exactitate cat timp se va mai prelungi fenomenul actual, dar rar se intampla ca o astfel de dereglare climatica sa tina mai mult de doi ani.
La Nina influenteaza clima mondiala
Daca El Nino antreneaza in general o incalzire a temperaturilor, La Nina aduce ploi puternice in Indonezia, Malaysia, Australia si Africa, secete in America de Sud, furtuni in Atlanticul tropical si valuri de frig in America de Nord. Actualul La Nina este unul dintre cele mai violente fenomene de acest gen cunoscute de cercetatori.
Acum, temperatura de la suprafata apei in centrul si estul Pacificului ecuatorial este mai scazuta cu aproximativ doua grade Celsius fata de valorile normale pentru luna aprilie. La scara planetara, aceasta racire are repercusiuni importante asupra conditiilor meteorologice, mai ales in ceea ce priveste nivelul precipitatiilor.
La Nina are un impact limitat in Europa
Actualul episod La Nina a inceput sa se manifeste in iunie-iulie anul trecut. Acest fenomen a provocat inundatiile teribile din Africa, in cursul toamnei trecute, precum si ploile torentiale care au inundat Australia sau temperaturile glaciale care au ingropat anumite regiuni din China sub nameti, cu cateva luni in urma.
Meteorologii considera insa ca acest fenomen nu ar trebui sa aiba un impact foarte mare in Europa, ci unul destul de limitat in timp si spatiu. "La Nina pleaca din vestul Pacificului si trece prin Alaska si Caraibe inainte de a intra in Europa. Cand ajunge aici e deja slabita", a explicat Jean-Pierre Ceron, climatolog la OMM.
In anii care vin vor fi calduri insuportabile
Expertii in meteorologie se intreaba daca intre aceasta anomalie climatica si incalzirea globala ar putea fi stabilita vreo legatura. Se pare ca nu. Aceasta racire pasagera nu poate exclude tendinta globala de incalzire a planetei, care se manifesta cu precadere din 1998 incoace. In plus, fenomenele curente La Nina si El Nino se inscriu in categoria variabilelor naturale ale climatului, in timp ce incalzirea globala este un fenomen global, accentuat de poluarea provocata de om.
"Cand vorbim de incalzire climatica, nu ne putem raporta la un an precis, ci trebuie sa observam tendintele climatice pe o perioada lunga de timp", a adaugat Michel Jarraud. „Dar, daca anul acesta La Nina ne avantajeaza, in urmatorii doi-trei ani, caldura va fi insuportabila, pentru ca peste incalzirea globala se va suprapune El Nino, care va provoca o marire suplimentara a temperaturilor", a mai spus Jarraud.
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul