Peste 20 de producatori de alimente fara aditivi artificiali isi vor expune bunatatile in fata localnicilor si a turistilor inainte de Paste. Produsele alimentare ecologice vor fi promovate timp de doua zile, incepand de maine, in cadrul unui targ de hrana sanatoasa, in orasul Brasov.
In Romania exista 3.800 de operatori ecologici atestati Foto: Lucian Muntean
Primaria Brasov si societatea nonoprofit „Slow Food International” organizeaza in zilele de joi si vineri un targ de produse alimentare ecologice traditionale, dedicat sarbatorilor pascale.
Cozonaci si paine de casa de la Dragus, gemuri si muraturi aduse de la Sachiz sau pastrav in cetina de la Berivoi ii vor ademeni pe trecatorii care se vor abate prin zona Bibliotecii Judetene „George Baritiu” din orasul Brasov.
In acest loc, cei peste 20 de producatori alesi dintr-o lista recomandata de Directia Sanitar-Veterinara vor aduce in fata cumparatorilor si drob de miel preparat la Rupea, branza de burduf de la Bran si palinca de Zalau.
1.800 de produse eco romanesti, atestate
Producatorii care vor participa la targ au fost alesi cu mare bagare de seama de catre organizatori, iar alimentele comercializate sunt facute 100% din materii prime naturale, fara adaosuri sau aditivi artificiali.
Organizatorii au acordat atentie maxima igienei, producatorii participanti fiind verificati si instruiti de catre o comisie a „Slow Food” Brasov si de catre Directia Sanitar-Veterinara Brasov.
Acest targ se inscrie in intr-un program mai amplu de actiuni pentru promovarea hranei sanatoase si a produselor ecologice traditionale. Primaria Brasov intentioneaza sa organizeze o data sau de doua ori pe luna acest fel de actiuni.
La Brasov se afla si Oficiul National pentru Produse Traditionale si Ecologice (ONPTER), care ii sprijina pe producatori in promovarea si protejarea alimentelor traditionale si ecologice.
Astfel, reteaua de distribuire a produselor ecologice si traditionale incepe chiar din locul in care acestea sunt facute si continua in magazine sau in piete volante. In Romania sunt atestate 1.800 de produse traditionale si ecologice si exista peste 3.800 de operatori in sectorul ecologic.