Adevarul: Cheile Turzii, peisaj din epoca dinozaurilor

Versantii s-au format acum mai bine de 150 de milioane de ani, in Jurasic. Peretii defileului ating, in unele zone, chiar si 300 de metri inaltime si sunt cei mai inalti din Muntii Apuseni. Zona face parte dintr-o fasie de calcar lunga de 15 kilometri, care incepe aproape de iesirea din Turda spre Cluj-Napoca.

Doua fire de apa, Hasdatele si Paraul Racilor, au sapat cu rabdare in piatra si au format doua defilee: Cheile Turzii si Cheile Turenilor. Acestora li se adauga alte 20 de formatiuni asemanatoare, imprastiate prin Muntii Trascaului.

Drumul catre Chei e usor. Iesiti din Turda spre Alba Iulia si faceti la dreapta prin comuna Mihai Viteazu. Dupa cateva sute de metri de la iesirea din sat, un fir de asfalt, spart pe alocuri, trece Ariesul si se strecoara printre dealuri pana sus, intre Dealul Lupilor si Dealul Alb. Drumul serpuieste apoi la vale si ajunge langa cabana „Cheile Turzii", la poalele versantilor care dateaza din Jurasic, era dinozaurilor.

La cabana chiaburului

Constructia a rezistat acolo din anii ’30. A fost ridicata din piatra si lemn, cu un turnulet prin care deocamdata se uita doar vantul, de un fecior de chiabur pe nume Mihail Borsa, din Sandulesti, un sat aflat in dreapta Cheilor. Povestile spun ca „Borsa asta ar fi fost mare crai". „Prin anii ’30, Borsa a ridicat cabana pe banii lui. Cand s-au terminat lucrarile s-a tinut o petrecere de trei zile si trei nopti, iar taranii care au fost acolo au primit cate o vadra cu struguri", spune Andrei Toth (65 de ani), cel care te intampina la intrare. Pana da frigul, Andras Baci, cum ii spun cunoscutii, locuieste in casuta de la intrarea in defileu, in spatele vechii mori de apa din Cheile Turzii.

Drumul prin defileu incepe de langa cabana. Parcurgeti cateva trepte din piatra, treceti pe langa mai multe placi ruginite cu indemnuri adresate turistilor, dupa care ajungeti pe o poteca lata ce se strecoara printre copaci, pana la primul pod din cele patru peste paraul Hasdate. Acolo copacii fac loc apei, iar cerul se vede peste crestele Peretelui Cald. Asezat cu fata la soare, versantul permite cataratul si in perioadele reci ale anului.

Citeste mai mult in Adevarul
 

spot_img

Ultimele știri