In vecinatatea reactorului nuclear din Kruemmel s-au inregistrat 19 cazuri de cancer la copii.Numarul cazurilor de leucemie infantila este de aproape patru ori mai mare decat incidenta normala.
Din 1989 si pana acum s-au inregistrat 19 cazuri de leucemie la copii cu varste de pana la 15 ani, pe o raza de cativa kilometri in jurul centralei nucleare din Kruemmel, situate pe malul fluviului Elba, la aproximativ 30 de kilometri in amonte de Hamburg, scrie agentia France Presse, citata de Mediafax.
„Ni se spune ca este normal, dar suntem luati intr-adevar drept imbecili. Cifrele sunt surprinzatoare, aceasta nu este o intamplare“, considera Uwe Harden, un ales local social-democrat, presedintele Asociatiei cetatenesti impotriva leucemiilor in regiunea Elbmarsch (BI).
In aceeasi nota, Hayo Dieckmann, oficial al serviciilor sanitare din orasul vecin Luenebourg si militant antinuclear declarat, sustine ca „o asemenea frecventa de leucemii este unica in lume“.
Declaratiile militantilor sunt confirmate de concluziile unui studiu national privind centralele nemtesti. Raportul arata, la sfarsitul anului 2007, ca riscul de cancer infantil este in crestere in randul locuitorilor din apropierea reactoarelor.
Reziduuri de metale grele
De cealalta parte, companiile din acest sector infirma orice relatie cauza-efect. „Radioactivitatea este absolut normala“, spune geochimistul Axel Gerdes, un specialist pe tema izotopilor radioactictivi care preda la Universitatea Goethe din Frankfurt. „In schimb, in aceste esantioane am gasit metale grele: plumb, arsenic, zinc, nichel, crom“, a adaugat cercetatorul.
Reziduurile ar putea fi explicate insa si prin istoria regiunii. Timp de opt decenii, o imensa uzina de explozibili a functionat pe locul unde se afla in prezent centrala nucleara. Chiar in acest loc a fost inventata dinamita. Fabricarea de explozibili duce la imprastierea de metale grele.
CONFIRMARE
Concluziile unui studiu privind centralele nucleare din Germania indicau, in urma cu doi ani, ca riscul de cancer infantil este in crestere in randul locuitorilor din apropierea reactoarelor nucleare