Alimentele sunt extrem de perisabile in zilele toride. Schimbarile bruste de temperatura impun protectia alimentelor pentru a evita alterarea lor.
Incepand de acum si pana la sfarsitul lunii august ne asteapta o vara cu temp eraturi de peste 30 de grade Celsius. Noaptea, caldura va fi tropicala, cu minime de 20 grade, iar legumele depozitate pe balcoane sunt in pericol.
Zilele calduroase sporesc riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) recomanda populatiei cateva reguli menite sa ii apere pe oameni de efectele nocive ale caldurii.
Bacteriile ataca aparatul digestiv
Regulile de igiena sunt extrem de importante, mai ales vara. Este foarte important ca in orice magazin alimentar, cumparatorul sa citeasca ce scrie pe etichetele produselor cumparate. Acestea contin informatii despre pastrarea si valabilitatea produselor.
Alimentele de origine animala si nonanimala trebuie cumparate din magazine sau spatii verificate sanitar-veterinar.
Daca in magazin produsele sunt pastrate la rece, transportul lor pana acasa trebuie sa aiba loc cat mai rapid. Drumurile colaterale trebuie sa fie evitate. Doar in doua ore, bacteriile din carnea necongelata se inmultesc suficient cat sa afecteze grav sistemul digestiv al omului.
Compartimentarea, o regula obligatorie
Contactul intre diverse alimente este si el interzis in zilele calde. Fiecare produs trebuie sa fie pus in pungute separate. Cum unele frigidere nu fac fata deschiderii repetate a usilor, anumite zone nu se pastreaza destul de reci.
Sertarul de sub congelator nu mai asigura temperatura scazuta necesara pastrarii mezelurilor sau produselor din peste. Crenvurstii, de pilda, trebuie sa fie pusi in pungute si se pastreaza numai in congelator. Alimentele preparate se vor pregati cu cel mult trei ore inaintea consumului.
Nu se recomanda pastrarea hranei mai multe zile, nici macar in frigider. Materiile prime, precum ouale sau carnea cruda, chiar in timpul pregatirii se tin in frigider, la o temperatura de cel mult 4 grade Celsius. Hrana de orice fel nu se tine pe masa mai mult de doua ore.
Reguli pentru veri calduroase
Spalarea mainilor inainte de manevrarea alimentelor
Ranile sau arsurile mainii trebuie sa fie bandajate, pentru a evita infectarea hranei
La prepararea mancarurilor se foloseste, de preferinta, apa plata
Suprafetele destinate pregatirii hranei trebuie sa fie dezinfectate cat mai des
Legumele si carnea se spala atent, iar vesela trebuie curatata cu mare grija
Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul