Adevarul: Autoritatile mimeaza lupta cu braconajul

In doua luni, inspectorii piscicoli au confiscat cateva kilograme de peste. Rezultatele actiunilor de control ale autoritatilor arata ca acestea nu au reusit sa captureze decat cateva kilograme de peste in fiecare saptamana.

Desi autoritatile de control se calca practic in picioare, in Delta Dunarii rezultatele luptei impotriva braconajului sunt aproape hilare.

Numarand sute de angajati si avand in dotare nave ultramoderne si instrumente de urmarire pe timp de noapte achizitionate de statul roman pe bani grei, institutiile cu responsabilitati in domeniul antibraconajului au reusit marea peformanta ca in intreaga perioada de prohibitie sa captureze peste in valoare de putin peste 13.000 de lei, ceva scule de pescuit si o singura barca.

Politia de Frontiera, Politia Deltei, Inspectoratul de Jandarmi, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) si Garda de Mediu din cadrul Comisariatului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii au raportat saptamanal rezultatele actiunilor de control, in majoritatea cazurilor fiind vorba de cate un pescar amarat care avea in barca cateva kilograme de caras.

Pace si prietenie

In cele aproape doua luni de prohibitie din acest an, inspectorii piscicoli ai ANPA au confiscat peste in valoare de 3.938 de lei, ceea ce inseamna cateva zeci de kilograme de caras, o specie destul de ieftina.

Interesant este faptul ca imediat dupa ce conducerea agentiei de la Tulcea a fost schimbata, un transport de peste a fost capturat chiar in portul Tulcea.

La bordul vaporului se gasea aproape o tona de peste din speciile crap si salau, care urma sa ajunga in pietele din Bucuresti.

Cel care a realizat aceasta captura, Constantin Enache, seful ANPA Tulcea, preluase functia de doar trei zile si spune ca a fost o intamplare faptul ca a descoperit transportul respectiv. In realitate, astfel de transporturi sunt arhicunoscute si au o regularitate similara cu cea a autobuzelor.

Nebuloasa totala

Metodele retelelor de braconaj sunt destul de simple si majoritatea detin firme legale sub umbrela carora se desfasoara contrabanda.

Cum in prohibitie se poate pescui si comercializa pestele din amenajari piscicole, multe firme si-au amenajat cate un bazin in care spun ca au crescut peste.

Apoi strang pestele braconat si il trec in acte ca provenind din acvacultura. Singurul pagubit din aceasta afacere iese statul care nu are nicio solutie, dupa cum recunoaste si prefectul judetului Tulcea, Lucian Simion: „Nu stiu cine va reusi vreodata sa starpeasca braconajul”.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri