Adevarul: Arhitectura ecologica e la moda in Europa

La cererea clientilor, arhitectii europeni opteaza din ce in ce mai des pentru designul ecologic, care a inceput sa fie folosit atat pentru proiectarea industriala, cat si pentru amenajarile interioare ale caselor. Astfel, suprafetele sunt folosite la maximum, materialele de constructie sunt ecologice, iar asezarea e facuta dupa proiecte speciale.

Ecodesignul este un concept care se refera la siguranta produselor si serviciilor pentru oameni si pentru mediu. Fruntasi la folosirea designului ecologic sunt politicienii britanici, care se intrec in folosirea gazonului pentru acoperisurile caselor.

Potrivit cotidianului „The Independent", laburistul Alan Simpson si-a marit creditul electoral de cand a transformat o veche fabrica din centrul Nottinghamului intr-o casa prietenoasa cu mediul. Imobilul a fost dotat cu panouri solare si cu sistem de reciclare a apei. Un alt politician, conservatorul David Cameron si-a dotat casa cu sistem de strangere a apei de ploaie, cu panouri solare si cu multe containere de reciclare a gunoiului.

Reguli olandeze pentru ecodesign

Daca in Marea Britanie, ecodesignul aduce mai multe voturi, in Olanda, specialistii au intocmit un top 10 al regulilor ce trebuie respectate in ecodesign. Astfel, atunci cand isi proiecteaza locuintele, oamenii ar trebui sa nu se gandesca pur si simplu la un imobil, ci la un ciclu de viata. O a doua regula e ca nu toate materialele naturale sunt intotdeauna mai bune.

De asemenea, consumul de energie e adesea subestimat, ceea ce inseamna ca trebuie calculat dinaintea construirii casei. Astfel, arhitectii se vor gandi de la inceput la cresterea vietii produsului proiectat. Pe langa faptul ca trebuie folosita o cantitate minima de material, in ecodesign e recomandata si utilizarea materialelor reciclabile. Specialistii mai spun ca insusi produsul proiectat trebuie sa fie reciclabil. Daca toate aceste reguli sunt respectate, arderile care ajung in atmosfera pot fi reduse cu cel putin 30%.

Linoleum din cauciuc reciclabil

Specialistii recomanda ca vinilul sa nu mai fie folosit pentru ca poate emana substante toxice. In schimb, linoleumul natural e realizat din cauciuc reciclabil, care e pus fara lipici sau mortar. Pentru baie, specialistii recomanda pardoseala din bambus sau din lemn reciclat.

Peretii din fibra de sticla din baie vor fi captusiti la exterior. Pentru economisirea curentului electric, ferestrele ar trebui proiectate la marime maxima pentru ca lumina naturala sa intre cat mai mult in incaperi. Arhitectii spun ca ecodesignul nu e destinat numai economisirii resurselor, ci si sanatatii oamenilor.

Ecodesignul, folosit in industrie

In privinta fabricilor de dimensiuni mari, europenii se pregatesc pentru adoptarea unor noi legi prin care proprietarii sa tina cont de principiile designului ecologic. Astfel, la inceputul saptamanii, Departamentul European pentru Mediu si Societatea Suedeza pentru Conservarea Naturii au dat publicitatii un studiu despre oportunitatile pe care le are Uniunea Europeana pentru folosirea ecodesignului. Noul studiul arata ca trebuie sa existe o legatura intre instrumentele politice privind criteriile sustenabilitatii si informatiile despre problemele pe care le ridica sustenabilitatea.

Europenii vor sa influenteze politicile de mediu

Denumit „Sa fortam productia sa devina verde?", studiul vrea sa influenteze planurile de actiune pentru politicile de sustenabilitate industriala, care vor fi date publicitatii in aprilie. „E evident ca societatile industrializate au nevoie sa-si schimbe obiceiurile de consum si productie, dar exista o lipsa acuta de inspiratie in aceasta privinta.

Ecodesignul trebuie sa devina liderul in dezvoltarea productiei viitoare", a declarat Doreen Fedrigo, coordonatorul departamentului de mediu. Aceasta a adaugat ca cercetarea vrea sa influenteze politicile de mediu pe care Uniunea Europeana le va adopta in curand. Una dintre cele mai acute probleme cu care se confrunta europenii e zgomotul. De aceea, studiul arata ca toate produsele electronice ar trebui sa fie prietenoase cu mediul.

Case verzi pentru proprietari

Un sondaj facut de Centrul de Design Australand printre dezvoltatorii imobiliari si proprietarii de case arata ca 39% din acestia au auzit de casele prietenoase cu mediul. Cele mai comune surse de informare in acest sens au fost mijloacele mass-media si internetul.

70% din proprietari sunt ingrijorati cu privire la poluarea apelor, consumul de apa si gunoi. Sondajul arata ca proprietarii incep sa se comporte ecologic si ca au un interes mare in construirea si amenajarea de locuinte dupa standarde ecologice.

Pentru mai multe informatii viziteaza Adevarul

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri