Adevarul: „Arborele de petrol“, solutie bio pentru aviatie

Biocarburantul rezultat din fructele arborelui jatropha a fost testat de un avion al unei companii aeriene din Noua Zeelanda. Jatropha este un arbore pitic din ale carui fructe rezulta un ulei brut care poate fi utilizat pentru tractoare, vapoare de croaziera si trenuri.

llJatropha, un arbore pitic, care nu are nevoie de multa apa sau ingrijiri speciale, ar putea fi alternativa pentru combustibilii fosili, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Daca sunt strivite, din fructele sale rezulta un ulei brut, care poate fi utilizat pentru tractoare, vapoare de croaziera si trenuri. Daca uleiul este rafinat, acesta se transforma in biocombustibil care poate fi folosit la alimentarea masinilor.

Reducerea emisiilor, confirmata

Biocarburantul rezultat din fructele arborelui a fost deja testat pe un avion Boeing 747, apartinand companiei aeriene Air New Zealand. Avionul si-a redus emisiile de gaze cu efect de sera la jumatate, folosind 50% ulei de jatropha si 50% combustibil fosil. Jatropha a atras deja atentia marilor grupuri petroliere, precum Chevron, care a luat legatura cu producatorii de ulei.

Planta prezinta marele avantaj de a putea fi cultivata pe orice fel de teren, indiferent de gradul de ariditate a acestuia. De asemenea, jatropha creste pe soluri degradate. Arborele se hraneste extragandu-si apa si o parte din substantele nutritive din aerul ce o inconjoara, nivelul redus de nutrienti din sol nefiind o problema.

Doi dolari pe arbore

Dupa cinci-sase ani, solul pe care a fost cultivata aceasta planta isi recapata calitatile, frunzele ei transformandu-se treptat in ingrasamant natural.

Singurul dezavantaj al arborelui este legat de sensibilitatea acestuia la temperaturile de sub zero grade. Pentru cultivarea plantei se cheltuiesc aproximativ doi dolari pe arbore, iar semintele pot fi cumparate pe internet sau de la un alt cultivator. Tot mai multi oameni de afaceri, mai ales din SUA, au inceput sa cultive acest arbore originar din Caraibe

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri