Adevarul: 50 milioane de euro, bani in vant la Orsova

Parcul eolian va fi construit pe o suprafata de 250 de metri patrati, situata la cinci kilometri distanta de centrul municipiului Orsova.

Terenul a fost concesionat de administratia locala firmei SC Toplet Energy SRL, al carei administrator este Dinu Buliga, un profesor de sport, in varsta de 34 de ani.

Proiectul se deruleaza cu sprijinul unei companii nemtesti, care ofera consultanta si finantare.

Centralele au o capacitate totala de 35 de MW, fiind primele turbine noi din Romania. Centralele amplasate pana acum la noi in tara folosesc utilaje second-hand.

Valoarea totala a investitiei este de 50 milioane de euro, suma care Dinu Buliga estimeaza ca va fi recuperata in maximum zece ani de zile.

Pentru inceput energia generata de turbine va fi livrata in sistemul national, urmand ca peste 2-3 ani sa se poata negocia direct cu beneficiarul.

Un profesor de sport construieste pe varful unui deal din Orsova un parc de 25 de centrale eoliene noi. Turbinele amplasate pana acum in Romania folosesc utilaje second-hand

Investitia se ridica la 50 de milioane de euro. Dezvoltatorul preconizeaza ca o singura centrala va aduce un profit lunar de 10.000 de euro.

Centralele eoliene vor fi construite la cinci kilometri de centrul municipiului Orsova, pe o suprafata de 250 de metri patrati, concesionata de Primarie firmei SC Toplet Energy SRL.

Afacere inspirata din ziare

Administratorul acestei societati, Dinu Buliga, in varsta de 34 de ani, originar din Caransebes, este profesor de sport, este casatorit si are trei copii.

,,Ca profesor, parerea mea e ca mori de foame. De aceea n-am lucrat niciodata in invatamant. Am avut afaceri in turism. Cand am constatat ca e o problema cu forta de munca, mi-am vandut actiunile si m-am gandit la o afacere profitabila cu un numar cat mai mic de angajati.

Am vazut reportaje TV si am citit ziare de profil si asa m-am hotarat sa construiesc un parc eolian sau o ferma eoliana!", isi incepe povestea Dinu Buliga. Acesta ne-a spus ca, intr-o prima faza, a inceput sa cutreiere zona de sud-vest a tarii pentru a gasi un loc in care bate permanent vantul. Si cu ajutorul unui prieten topograf, Ionel Bob, a stabilit, in urma masuratorilor, ca cea mai buna locatie ar fi pe dealul de la Orsova.

In aceasta zona, valoarea medie multianuala pe care o inregistreaza viteza vantului este de minimum 6,5 metri pe secunda, asa cum spun conditiile obligatorii care preced o astfel de afacere.

Finantare nemteasca

„Urmatorul pas a fost sa gasesc finantare si eoliene, bineinteles. Am gasit in Germania o firma de consultanta care a fost dispusa sa-mi ofere finantare si consultanta. La inceput vom livra energie in sistemul energetic national, iar peste 2-3 ani se preconizeaza ca se va putea contracta direct cu beneficiarul. Am estimat ca o singura centrala eoliana aduce un profit lunar de peste 10.000 de euro, investitia fiind amortizata in circa zece ani de zile", a mai spus Dinu Buliga.

Primele doua centrale vor fi montate pana la sfarsitul acestui an, iar celelalte vor fi amplasate in cursul anului 2009.

Stana alimentata cu energie „verde"

Primarul din Orsova, Constantin Bragaru, este bucuros ca a putut sa ajute un astfel de investitor.
,,Sunt mandru ca la Orsova a aparut aceasta oportunitate. La inceput am avut probleme cu drumul de acces catre deal. A trebuit sa trecem prin padurile Romsilva, pe terenurile cetatenilor, dar am gasit intelegere.

Dumnealor sunt aproape gata cu drumul care este de un real folos si pentru cetateni. Vor aduce bani la buget prin taxe si impozite si poate, in viitor, vom cumpara curent mai ieftin de la dumnealor pentru orsoveni. Terenul respectiv, de 250 de metri patrati, l-am concesionat pe durata existentei afacerii", ne-a declarat primarul Orsovei, Constantin Bragaru.

Un cioban care are stana in zona eolienelor, Constantin Cioaba, abia asteapta sa se lege si el la curentul produs de vant. ,,Suntem mai multi oameni care traim la colibe pe deal. Eu unul nici nu am curent la stana.

Abia astept sa ne dea si noua curent mai ieftin, cu bani, bineinteles! Au facut pomana cu drumul acesta, ca eu ma chinui de 38 de ani cu naveta pe jos pana in oras sa dau laptele si branza. Acum poti merge si cu tractorul!", ne-a declarat ciobanul Constantin Cioaba.

spot_img

Ultimele știri