Organizatiile pentru protectia mediului indeamna Banca pentru Dezvoltare Inter-American (IADB) sa nu mai ofere imprumuturi marilor companii care vor sa intre in industria etanolului, pe care unii critici o considera partial responsabila de cresterea preturilor la alimente, informeaza Reuters.
In ciuda zarvei din jurul costurilor care au saracit statul Haiti, IADB se pregaste sa anunte fonduri marite pentru porturi, fabrici de trestie de zahar si pentru alte variante noi de biocombustibil din America Latina, considerand ca centralele de combustibili au un rol crucial pentru schimbarile climatice si cresterea pretului la energie.
"Promotia agresiva pentru biocombustibili initiata de banca ar putea fi benefica pentru corporatii, dar nu este si pentru fermieri, bastinasi si mediul inconjurator din America Latina", a declarat Kate Horner, reprezentant al Friends of the Earth din SUA, in cadrul intalnirii anuale organizate de banca la Miami.
Pretul alimentelor a crescut datorita factorilor combinati precum preturi ridicate la energie, care la randul lor cresc costurile pentru transport, cererea tot mai mare de alimente din partea tarilor aflate in curs de dezvoltare, vremea capricioasa si competitia dintre biocombustibil si mancare pentru pamant si investitie, potrivit programului World Food din cadrul ONU.
Costurile pentru mancare ameninta milioane de oameni cu foametea dar si creste riscul de instabilitate politica.
Patru oameni au murit in timp ce multimile au navalit si au ars magazinele din sud-estul statului Haiti la Les Cayes si au jefuit containerele cu alimente din partea ONU.
Friends of the Earth si alte organizatii de mediu sustin ca o lege din Statele Unite care tinteste cresterea de cinci ori a cantitatii de biocombustibil folosit in SUA pana in 2022, a oferit un imbold in producerea si in investirea in acest domeniu in America.
Cativa producatori de cereale din Statele Unite s-au reprofilat pe etanol. De asemenea, SUA intentioneaza sa importe cantitati mari de biocombustibil creat din trestie de zahar de la cel mai mare si eficient producator din lume, Brazilia, in ciuda preturilor piperate.
Gregory Manuel, un consilier al guvernului SUA pentru energii alternative, a declarat ca biocombustibilii aduc o contributie foarte mica la cresterea preturilor pentru alimente.
"Problema numarul unu o reprezinta iesirea la lumina a pietii de produse dietetice care inlocuieste alimentatia cu multe proteine", a declarat Manuel in cadrul intalnirii IADB.
"Ingrasamintele intense, costurile de transport si prabusirea stocurilor de grau care au cauzat o seceta de doi ani in Australia, sunt, de asemena, responsabile", a continuat Manuel.
Ecologistii, pe de alta parte, sustin ca este un impact masurabil asupra proviziilor de alimente in locuri precum Brazilia.
Indemnati de posibilitatea unei pieti bogate de etanol in Statele Unite, investitorii, multi dintre ei straini, au cumparat suprafete de pamant in Brazilia, crescand astfel pretul si alungand micile familii de fermieri care asigurau mai mult de 60% din recoltele necesare hranirii intregii tari, a declarat Lucia Schild Ortiz, de din partea Friends of the Earth- Brazilia.
De asemenea au aparut si indoieli despre cat de prietenos cu mediu este biocombustibilul, avand in vedere ca paduri intregi si savane au fost distruse pentru plantarea trestiei de zahar si a uleiului de palmier si nu contribuie la reducerea gradului de dependenta a lumii de motoarele cu combustie interna.
"A fost un timp in care miscarea ecologica lua de bun orice provenea de la plante. Asadar, etanolul a fost acceptat printre regenerabile", a declarat Horner.
Presedintele IADB, Luis Alberto Moreno, a declarat ca el crede ca America Latina are un viitor stralucit in ceea ce priveste energiile verzi si biocombustibilii. Banca are in considerare aproximativ 3 miliarde de dolari in imprumuturi pentru sectorul privat.
Criticii sunt de parere ca vasta majoritate nu promoveaza dezvoltarea rurala din America Latina dar vrea sa satisfaca cererea tot mai mare pentru exportul in Statelor Unite.
In Haiti, cel mai sarac stat din America, organizatii precum IADB, sunt dornice sa promoveze proiecte pentru cultivarea de jatropha, o planta capabila sa supravietuiasca pe terenuri saracacioase, iar fructele ei produc un ulei care poate fi folosit drept combustibil. Proiectul include si irigatii. "De ce nu folosesc aceasta planta pentru a produce mai multa hrana ?", a declarat Aldrin Calixte, din partea grupului de activisti Haiti Survie.
Foto: Reuters