Activiști de mediu: Chevron a abandonat România și datorită protestelor

Decizia Chevron de a abandona explorarea gazelor de șist pe teritoriul României a stârnit bucuria activiștilor de mediu din România, care au organizat de-a lungul timpului mai multe proteste față de distrugerile de mediu din zonele unde existau planuri de fracturare hidraulică. Pe lângă faptul că explorarea a dovedit că o posibilă exploatare a resurselor este nesustenabilă din punct de vedere financiar, compania s-a confruntat atât cu proteste de amploare din partea polulației, cât și cu acțiuni în justiție inițiate de consiliile locale, a declarat, pentru Green Report, George Epurescu, activist și președinte al asociației „România fără EI”.

gaze-sist-paltinis-chevron-18442551

„Sentințele definitive, în procesele contra Chevron inițiate de consiliile locale și susținute de noi, nu sunt favorabile companiei. În urma acestora, consiliile locale au dreptul de a interzice explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriile localităților administrate”, a explicat Epurescu. Acesta nu exclude și faptul că Chevron, în urma testelor efectuate pe teren, să nu fi găsit cantitățile estimate de gaze de șist așa cum au anunțat. De asemenea, potrivit unor surse citate de Epurescu, configurația solului din regiunea Moldovei ar genera costuri suplimentare pentru Chevron în cazul exploatării, costuri care nu ar putea fi acoperite.

Președintele „România fără EI” a precizat pentru Green Report, că asociația va continua lupta în justiție și cu celelate companii care, deși nu au început activitățile propriu-zise, au acorduri de explorare în partea de vest a țării. Printre aceste companii se află nume importante ca Gazprom și Mol.  „Mai este și compania Universal Premium, care se află în insolvență de mai bine de un an și în mod legal nu ar avea dreptul la acest acord. În mod normal Agenția Națională pentru Resurse  Minerale ar trebui să îl anuleze”, a explicat Epurescu.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat sâmbătă pentru Wall Street Journal că Chevron renunță la concesiunile acordate de guvernul român pentru exploarea gazelor de șist. Într-un comunicat de presă, Chevron România precizează că aceasta este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron. „Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România. Chevron nu comentează și nu dezvăluie cifre de business”, se arată în comunicatul companiei.

Pe parcursul anului trecut, Chevron România a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Activitățile de explorare a gazelor de șist la sondă de la Silitștea-Pungești, județul Vaslui, s-au finalizat în iulie 2014, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri. Compania a precizat atunci că informațiile obținute pe parcursul operațiunilor vor fi analizate pentru stabilirea potențialului zăcământului.

După ce Chevron a obținut, în octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste ale localnicilor.

Citește și:

The Wall Street Journal: Chevron renunță la explorarea de gaze de șist în România

Chevron renunță la căutarea de gaze de șist în Polonia

Un sat cu 96 de locuitori din Polonia a oprit Chevron

Obama vrea să reducă drastic metanul din exploatările de gaze de șist

Scoția suspendă exploatarea gazelor de șist

New York interzice fracturarea hidraulică

spot_img

Ultimele știri